Při přípravě nigiri se fantazii meze nekladou! Na rýžové nočky můžete položit i plátky jiných druhů ryb než lososa. O skvělou chuť se postarají také mořské plody, vaječná omeleta, tofu nebo avokádo.
Suroviny
Postup
Rýži několikrát propláchněte studenou vodou, vsypte do hrnce a přilijte hrnek vody. Přiveďte rýži k varu, pak snižte teplotu na minimum, přikryjte hrnec poklicí a 25 minut duste. (Poklici nezvedejte, unikla by všechna pára a rýže by se nedovařila.) Stáhněte z ohně a nechte ještě 5 minut stát.
Rýži sceďte (pokud v hrnci zbyla voda), přesypte do mísy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Ochuťte octem.
Z rýže tvarujte nočky o délce 4 cm, potřete je trochou majonézy a překryjte plátky lososa nebo krabími tyčinkami. Podávejte se sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.