Luxusní terinka jako by vypadla z měšťanských kuchařek konce 19. století – její příprava je ale víc než jednoduchá!
Suroviny
Postup
Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinářskou fólií. Uzeného úhoře opatrně stáhněte z kůže a zbavte ho kostí. Maso nakrájejte na větší kousky a polovinu jich vyskládejte na dno teriny.
Plátky jablek zlehka opékejte na másle asi 3 minuty a potom jich zatepla polovinu rozložte na úhoře. Lehce osolte.
Plátky brambor opékejte na másle s tymiánem dozlatova; trvá to asi 8-10 minut. Polovinu opečených brambor vyskládejte do teriny na jablka, osolte a opepřete.
Cibuli opékejte na másle se solí a pepřem do změknutí - zhruba 5 minut. Z poloviny potom udělejte další vrstvu a následně celý postup zopakujte ještě jednou s druhou polovinou připravených surovin.
Celou naplněnou formu zabalte do potravinářské fólie a zatižte, třeba malým prkénkem. Dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes) noc ztuhnout.
6 Vychlazenou terinku opatrně vyklopte z formy, krájejte na plátky a podávejte s lístky polníčku a s brusinkami.
NĚCO NAVÍC
Jestli máte raději uzené mořské ryby, zkuste do terinky zapracovat místo úhoře třeba kousky uzené makrely, ty před vrstvením pokapejte citronovou šťávou a lehce potřete hrubozrnnou hořčicí - získáte ostřejší verzi, kterou podávejte zdobenou výraznějším koprem a plátky biocitronu.