Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terina s uzeným úhořem

Terina s uzeným úhořem

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 terinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 718 kcal
Bílkoviny 14 g
Sacharidy 150 g
Tuky 3 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní terinka jako by vypadla z měšťanských kuchařek konce 19. století – její příprava je ale víc než jednoduchá! 

Suroviny

1 ks
uzený úhoř cca 300g
bez jadřinců, oloupaná, na plátky
na opékání
uvařené ve slupce, oloupané, na tenké plátky
tymián 4 snítka
lístky odrhnuté
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
na tenké plátky
listy polníčku k podávání
nakládané brusinky k podávání

Postup

1

Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinářskou fólií. Uzeného úhoře opatrně stáhněte z kůže a zbavte ho kostí. Maso nakrájejte na větší kousky a polovinu jich vyskládejte na dno teriny.

2

Plátky jablek zlehka opékejte na másle asi 3 minuty a potom jich zatepla polovinu rozložte na úhoře. Lehce osolte.

3

Plátky brambor opékejte na másle s tymiánem dozlatova; trvá to asi 8-10 minut. Polovinu opečených brambor vyskládejte do teriny na jablka, osolte a opepřete.

4

Cibuli opékejte na másle se solí a pepřem do změknutí - zhruba 5 minut. Z poloviny potom udělejte další vrstvu a následně celý postup zopakujte ještě jednou s druhou polovinou připravených surovin.

5

Celou naplněnou formu zabalte do potravinářské fólie a zatižte, třeba malým prkénkem. Dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes) noc ztuhnout.

6 Vychlazenou terinku opatrně vyklopte z formy, krájejte na plátky a podávejte s lístky polníčku a s brusinkami.

NĚCO NAVÍC

Jestli máte raději uzené mořské ryby, zkuste do terinky zapracovat místo úhoře třeba kousky uzené makrely, ty před vrstvením pokapejte citronovou šťávou a lehce potřete hrubozrnnou hořčicí - získáte ostřejší verzi, kterou podávejte zdobenou výraznějším koprem a plátky biocitronu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín