Terina s uzeným úhořem

Terina s uzeným úhořem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 1 terinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 718 kcal
Bílkoviny 14 g
Cukr 150 g
Tuky 3 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luxusní terinka jako by vypadla z měšťanských kuchařek konce 19. století – její příprava je ale víc než jednoduchá! 

Suroviny

1 ks
uzený úhoř cca 300g
jablka 2 ks
bez jadřinců, oloupaná, na plátky
máslo
na opékání
brambory 500 g
uvařené ve slupce, oloupané, na tenké plátky
tymián 4 snítka
lístky odrhnuté
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
cibule 1 ks
na tenké plátky
listy polníčku k podávání
nakládané brusinky k podávání

1 Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinářskou fólií. Uzeného úhoře opatrně stáhněte z kůže a zbavte ho kostí. Maso nakrájejte na větší kousky a polovinu jich vyskládejte na dno teriny.

2 Plátky jablek zlehka opékejte na másle asi 3 minuty a potom jich zatepla polovinu rozložte na úhoře. Lehce osolte.

3 Plátky brambor opékejte na másle s tymiánem dozlatova; trvá to asi 8–10 minut. Polovinu opečených brambor vyskládejte do teriny na jablka, osolte a opepřete.

4 Cibuli opékejte na másle se solí a pepřem do změknutí – zhruba 5 minut. Z poloviny potom udělejte další vrstvu a následně celý postup zopakujte ještě jednou s druhou polovinou připravených surovin.

5 Celou naplněnou formu zabalte do potravinářské fólie a zatižte, třeba malým prkénkem. Dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes) noc ztuhnout.

6 Vychlazenou terinku opatrně vyklopte z formy, krájejte na plátky a podávejte s lístky polníčku a s brusinkami.

NĚCO NAVÍC

Jestli máte raději uzené mořské ryby, zkuste do terinky zapracovat místo úhoře třeba kousky uzené makrely, ty před vrstvením pokapejte citronovou šťávou a lehce potřete hrubozrnnou hořčicí – získáte ostřejší verzi, kterou podávejte zdobenou výraznějším koprem a plátky biocitronu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit