Pečený úhoř v bylinkové strouhance

Pečený úhoř v bylinkové strouhance

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2382 kcal
Bílkoviny 61 g
Cukr 316 g
Tuky 141 g
Vláknina 174 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Záhadná a vzácná ryba s neobvyklým tvarem těla je luxusní pochoutkou, kterou stojí za to si dopřát, i přes její vyšší cenu.

Suroviny

1 ks
úhoř vykuchaný, bez hlavy a kůže
citron 1 ks
+ 4 na dokončení
mrkev 2 ks
oloupaná, nahrubo
petržel 1 ks
oloupaná, nahrubo
celer
kousek, oloupaný, nahrubo
cibule 1 ks
malá, oloupaná, přepůlená
tymián 1 snítka
mouka pšeničná hladká
na trojobal
vejce
na trojobal
strouhanka
na trojobal
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
petrželka 2 PL
nasekaná
šalvěj 4
nasekané
máslo 4 PL
rozpuštěné
brambory vařené
maštěné s máslem, k podávání
Na pažitkový dip
zakysaná smetana 250 g
pažitka 3 PL
nasekaná
citronová štáva 2 ČL

1 Rybu nakrájejte na špalíky (podkovy) silné 2–3cm. Do přiměřeně velkého kastrolu dejte přepůlený citron, kořenovou zeleninu, cibuli a tymián a vše zalijte vodou. Přiveďte k varu. Vložte porce ryby, ztlumte, přiklopte a nechte táhnout 5 minut. Potom je vyjměte, osolte, opepřete a nechte vychladnout.

2 Promíchejte přísady na pažitkový dip, osolte a opepřete a odložte do chladu.

3 Troubu předehřejte na 220°C. Strouhanku promíchejte s petrželkou a šalvějí. Kousky úhoře obalte v mouce, rozšlehaném vejci a pak v ochucené strouhance. Rozložte na plech vyložený pečicím papí- rem a pokapejte máslem. Vedle položte půlky citronu řeznou stranou dolů a pečte zhruba 15 minut dozlatova.

4 Po upečení rybu ihned pokapejte pečeným citronem a podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, pečeným citronem a s pažitkovým  dipem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit