
Pečený úhoř v bylinkové strouhance
Záhadná a vzácná ryba s neobvyklým tvarem těla je luxusní pochoutkou, kterou stojí za to si dopřát, i přes její vyšší cenu.
Ingredience
- 1 úhoř, vykuchaný, zbavený hlavy a kůže
- 1 biocitron + 4 na dokončení
- 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, oloupané a nakrájené nahrubo
- 1 malá cibule, oloupaná a přepůlená
- 1 snítka tymiánu
- hladká mouka, vejce a strouhanka na trojobal
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 4 listy šalvěje, nasekané
- 4 lžíce másla, rozpuštěného
- vařené brambory maštěné máslem k podávání
- 250g zakysané smetany
- 3 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžičky citronové šťávy
NA PAŽITKOVÝ DIP
Příprava jídla
1 Rybu nakrájejte na špalíky (podkovy) silné 2–3cm. Do přiměřeně velkého kastrolu dejte přepůlený citron, kořenovou zeleninu, cibuli a tymián a vše zalijte vodou. Přiveďte k varu. Vložte porce ryby, ztlumte, přiklopte a nechte táhnout 5 minut. Potom je vyjměte, osolte, opepřete a nechte vychladnout.
2 Promíchejte přísady na pažitkový dip, osolte a opepřete a odložte do chladu.
3 Troubu předehřejte na 220°C. Strouhanku promíchejte s petrželkou a šalvějí. Kousky úhoře obalte v mouce, rozšlehaném vejci a pak v ochucené strouhance. Rozložte na plech vyložený pečicím papí- rem a pokapejte máslem. Vedle položte půlky citronu řeznou stranou dolů a pečte zhruba 15 minut dozlatova.
4 Po upečení rybu ihned pokapejte pečeným citronem a podávejte s vařenými bramborami omaštěnými máslem, pečeným citronem a s pažitkovým dipem.
Přidat komentář