Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Těstoviny ‚carbonara‘ s květákem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3298 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 307 g
Tuky 166 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny můžete posypat nasucho opraženou strouhankou s oříšky.

Související recepty

Suroviny

květák 1 ks
velký, (cca 700 g), rozebraný na růžičky
olivový olej 2 PL
tymián svazek
lístky odrhnuté
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
lískové oříšky 100 g
nasekaných
parmazán 100 g
strouhaného
vejce 2 ks
prošlehaná
smetana ke šlehání 4 PL
33%
petrželka
lístky nasekané
penne 400 g
lze nahradit jinými krátkými těstovinami

1 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Květák promíchejte s olejem, posypte tymiánem, osolte a opepřete. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15–20 minut, až změkne a začne zlátnout. Posypte oříšky a pečte dalších zhruba 5 minut, až bude květák propečený.

Mezitím v misce promíchejte parmazán, vejce, smetanu a petrželku. Osolte a opepřete.

3 Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Těstoviny sceďte (odložte si trochu vody z vaření) a vraťte do hrnce. Přidejte pečený květák s oříšky a do horkých těstovin vmíchejte vaječnou směs a 1–2 lžícemi vody z vaření těstovin. Ochutnejte, případně přisolte. Podávejte, nebo nechte vychladnout a dejte do krabičky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit