Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonale krémové špagety alla carbonara: Vyzkoušejte tradiční recepturu i nejrůznější obměny

Dokonale krémové špagety alla carbonara: Vyzkoušejte tradiční recepturu i nejrůznější obměny
ZDROJ: Rob Wicks/Unsplash

Žloutky, vypečená pancetta, pecorino a čerstvě umletý černý pepř jsou základem intenzivní chuti jednoho z nejznámějších italských pokrmů –⁠ špaget alla carbonara. Vyzkoušejte tradiční recepturu i různé obměny podle našich receptů.

Suroviny vybírejte pečlivě

Italská kuchyně by se dala popsat příslovím „v jednoduchosti je síla“. Také platí, že čím méně surovin v pokrmu je, tím více bychom měli při výběru dbát na jejich kvalitu.

  • Těstoviny

Jak už z názvu vyplývá, nejčastěji používanými těstovinami jsou špagety. Použít můžete i jiné dlouhé těstoviny, například tagliatelle nebo bucatini, což je něco mezi špagetami a makarony. Měly by být sušené a vyrobené ze semolinové mouky.

  • Slanina

I v tomto případě se vyplatí nešetřit, protože slanina dává pokrmu chuť. Italové používají guanciale (sušený vepřový lalok) nebo pancettu (sušený vepřový bůček).

  • Žloutky

Pokud už jste někdy vařili nebo pekli s domácími vejci, pak jistě víte, že žloutek často bývá oproti těm z klecových chovů nádherně žlutý. Proto, pokud můžete, připravte carbonara z vajec z domácího chovu.

  • Sýr

Chybět nesmí také italský dlouho zrající sýr pecorino nebo parmazán. Tyto sýry se v teple postupně rozpustí a spolu se žloutky vytvoří krémovou konzistenci omáčky.

Jak uvařit dokonale krémové špagety alla carbonara?

Ingredience už máte, pojďme si tedy říct, jak špagety alla carbonara uvařit.

Na jednu porci budete potřebovat: 100 g sušených těstovin, 60 g slaniny, 2 žloutky, 20 g sýra, čerstvě mletý černý pepř

  1. Do hrnce vlijte 2 litry vody, osolte dvěma lžičkami soli a přiveďte k varu.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, dejte do pánve a na středním plameni začněte opékat. Slanina by měla postupně pouštět tuk. Jakmile bude opečená do zlatova, pánev odstavte.
  3. Sýr nastrouhejte najemno a zhruba 1/4 smíchejte se žloutky.
  4. Poté uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Než těstoviny slijete, odeberte do hrnku asi 200 ml vody, ve které se těstoviny vařily.
  5. Slaninu vraťte na plotýnku, přidejte 100 ml vody z těstovin a přiveďte k varu. Přidejte zcezené těatoviny a míchejte, dokud se vše hezky nespojí a voda se trochu neodpaří. Poté opět odstavte.
  6. Ke směsi žloutků a sýra přilijte 100 ml vody z těstovin, vše prošlehejte vidličkou a nalijte do pánve na horké těstoviny. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. 
  7. Těstoviny naservírujte na talíř a posypte sýrem a čerstvě mletým pepřem.

Pokrm s nejasným původem

Špagety alla carbonara jsou jedním z nejznámějších italských pokrmů. Jak vznikl recept ale dodnes není jasné. Existuje mnoho legend, z nichž dvě patří mezi nejrozšířenější:

  • Podle první legendy šagety alla carbonara pochází ze starého Říma a jejich původním názvem je „cacio e ova“ (v překladu sýr a vejce). Špagety měly být v té době pokrmem horníků.
  • Druhá legenda říká, že těstoviny carbonara se poprvé začaly vařit na konci druhé světové války, kdy byly nejdostupnějšími potravinami vejce z domácích chovů a slanina, kterou dostávali američtí vojáci na příděl. 
  • Výraz „alla carbonara" v překladu znamená „po uhlířsku“. Spekuluje se, že název je odvozen od uhlířů, tedy výrobců uhlí, nebo spolku karbonářů, kteří bojovali za sjednocení Itálie.
  • Oblíbenou variantou jsou „carbonara di mare“, ve kterých je slanina nahrazena mořskými plody. Existuje ale spoustu dalších obměn. Inspirujte se našimi recepty a vyzkoušejte tradiční i neotřelé recepty na tento božský italský pokrm! 

Zdroj info: časopis Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč