Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pasta carbonara: Kde se skrývá původ oblíbených těstovin a jak je nejlépe připravit

Pasta carbonara: Kde se skrývá původ oblíbených těstovin a jak je nejlépe připravit
ZDROJ: Rob Wicks/Unsplash

Italské těstoviny carbonara patří k nejoblíbenějším úpravám těstovin. Pasta carbonara je však mnohem jednodušší na přípravu a milují ji jak dospělí, tak děti. Vyberte si z osvědčených receptů a připravte si dokonalý italský oběd za pár minut.

Pasta carbonara je celosvětově rozšířený, oblíbený a na přípravu jednoduchý pokrm s původem ve slunné Itálii. Nejlepší těstoviny carbonara připravíte z italských surovin, kde hlavní roli hrají domácí těstoviny, italský sýr pecorino Romano a italský špek guanciale. 

Pravá italská pasta carbonara: Se smetanou, nebo bez?

Ačkoli mnoho receptů uvádí těstoviny carbonara se smetanou, pravdou je, že tradiční italský recept smetanu neobsahuje! A přestože si omáčku carbonara můžete dát na jakékoli těstoviny, původní carbonara je určena na špagety. Co potřebujete na špagety carbonara?

  • špagety uvařené al dente
  • rozšlehaná vejce
  • kousky guanciale (italský špek)
  • strouhaný vyzrálý sýr Pecorino Romano
  • čerstvě mletý pepř k podávání

Jak uvádí web La Cucina Italiana, klasický recept na carbonaru neobsahuje žádné máslo, smetanu ani česnek.

Moderní variace tradičního receptu

Vzhledem k všestrannosti a jednoduchosti přípravy základního receptu na carbonaru se přímo nabízí nové možnosti k experimentování. Šéfkuchaři po celém světě tak přinášejí různé inovace tradičního receptu. V menu restaurací tak můžeme vidět například carbonaru s grilovaným masem, mořskými plody nebo pečeným artyčokem místo italské slaniny pro vegetariány. 

Podle italských šéfkuchařů má však experimentování s pasta carbonara své limity, na které ostře narazili Francouzi svými carbonaragete. Francouzi připravili Italům skutečně nemilé překvapení, když v jednom hrnci uvařili farfalle se slaninou, cibulí, crème fraiche a sýrem, přelité syrovým vejcem a posypané petrželkou.

Kulinářské spory o různá gastronomická prvenství mezi Itálií a Francií tu byly snad odjakživa, proto není divu, že byli Italové variací svého národního receptu pobouřeni. 

Původ a historie pasta carbonara

Stejně jako mnoho jiných receptů je i pasta carbonara opředena různými legendami o původu. Jedni spojují carbonara s neapolskými těstovinami cacio e uova (těstoviny se sýrem a vejcem) uvedenými v kuchařce Ippolita Cavalcantiho z roku 1839.

Jiní carbonaru spojují s oblíbeným a vydatným jídlem uhlířů (italsky carbonari), tedy těžce manuálně pracujících mužů. Existují také stopy o původu carbonara jako o oblíbeném jídle amerických vojáků v době spojeneckého osvobození Říma, které potvrzuje první písemná známka o pokrmu v novinách La Stampa z roku 1950.

Ať už původ carbonara sahá do 19. či 20. století, faktem je, že tyto italské těstoviny patří k nejmilovanějším všech milovníků těstovin. 

Zdroje informací: LaCucinaItaliana, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč