Ovesné vločky nasladko jsou pro mnohé snídaňovou stálicí a určitě je znáte v různých úpravách. Zkoušeli jste je však někdy připravit naslano? Můžete je ovšem nahradit i jáhlovými, špaldovými nebo pohankovými, a zpestřit si tak jídelníček!
Suroviny
Postup
Na ovesnou kaši dejte do rendlíku vařit ovesné vločky v 600 ml lehce osolené vody. Přiveďte k varu, vmíchejte miso a za občasného míchání vařte 15-20 minut doměkka. Nakonec přidejte mléko, aby byla kaše hezky vláčná a krémová.
Mezitím připravte tzatziki a ztracená vejce. Na tzatziki nastrouhejte nahrubo okurku i se slupkou, osolte a vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny (z vymačkané tekutiny si pak můžete udělat osvěžující limonádu). Okurku smíchejte s jogurtem, česnekem a většinou kopru a vmíchejte olivový olej.
Na ztracená vejce dejte do rendlíku vařit vodu s trochou octa. Ve vroucí octové vodě udělejte lehký vír a vklepněte do něj vejce jedno po druhém (nebo postupujte podle návodu v textu vedle). Vařte asi 4 minuty, aby zůstal žloutek stále tekutý.
Hotovou ovesnou kaši rozdělte do dvou misek, nahoru úhledně navrstvěte tzatziki, avokádo, uzeného lososa, ztracené vejce a rukolu. Posypte lískovými oříšky, pepřem a zbylým koprem.