0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sake-miso-soba

Sake-miso-soba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sake-miso-soba

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1323 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 158 g
Tuky 37 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název je odvozen od hlavních ingrediencí (slovo sake označuje v japonštině lososa, miso jako miso pasta, soba jsou nudle
z pohankové mouky).

Suroviny

květák 300 g
růžičky
zaatar 1 PL
citronová štáva
z 1/2 citronu
olivový olej
ve spreji
nudle soba 200 g
sůl
losos 160 g
filet bez kůže
ghí 1 ČL
přepuštěné máslo
vývar 100 ml
miso pasta 1 ČL
sezamový olej 1 ČL
sezamová semínka
nasucho opražená (mix černá a světlá), na posypání
koriandr
na posypání
chilli paprička
nakrájená, na posypání

1 Začněte pečeným květákem. Jednotlivé růžičky nakrájejte na mandolíně nebo nastrouhejte na tenké plátky na struhadle (případně nakrájejte nožem na skoro průhledné plátky). Rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte za‘atarem, pokapejte citronovou šťávou a posprejujte olejem. Vložte do trouby a pečte (horký vzduch 180°C, klasická 200°C) asi 30 minut, dokud květák nezměkne a místy nebude chytat tmavě hnědou barvu.

2 Do pánve wok nalijte dostatek vody, aby se v ní uvařily soba nudle. Jemně osolte a uvařte je o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu. Slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var. Nechte je stranou. Wok otřete papírovou kuchyňskou utěrkou dosucha.

3 Lososa nakrájejte na velmi tenké plát- ky, jako byste připravovali suši nigiri. Rozpalte pořádně wok, vložte přepuštěné máslo a rozložte dovnitř plátky lososa – z pánve se musí skoro kouřit. Počkejte asi 20–30 vteřin, než začnou filety po spodní straně zlátnout. Hned vlijte kuřecí vývar, přidejte pastu miso a sezamový olej. Hned jak tekutina bude vřít, přidejte i soba nudle a opatrně promíchejte, ať se nudle oddělí, ale losos nerozpadne.

4 Ztlumte plamen a nechte ještě 2 minuty provařit a spojit chutě. Pak přidejte pečený květák. Posypte sezamem, lístky koriandru a nakrájenou chilli papričkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit