Název je odvozen od hlavních ingrediencí (slovo sake označuje v japonštině lososa, miso jako miso pasta, soba jsou nudle
z pohankové mouky).
Suroviny
Postup
Začněte pečeným květákem. Jednotlivé růžičky nakrájejte na mandolíně nebo nastrouhejte na tenké plátky na struhadle (případně nakrájejte nožem na skoro průhledné plátky). Rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte zaatarem, pokapejte citronovou šťávou a posprejujte olejem. Vložte do trouby a pečte (horký vzduch 180°C, klasická 200°C) asi 30 minut, dokud květák nezměkne a místy nebude chytat tmavě hnědou barvu.
Do pánve wok nalijte dostatek vody, aby se v ní uvařily soba nudle. Jemně osolte a uvařte je o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu. Slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var. Nechte je stranou. Wok otřete papírovou kuchyňskou utěrkou dosucha.
Lososa nakrájejte na velmi tenké plát- ky, jako byste připravovali suši nigiri. Rozpalte pořádně wok, vložte přepuštěné máslo a rozložte dovnitř plátky lososa – z pánve se musí skoro kouřit. Počkejte asi 20–30 vteřin, než začnou filety po spodní straně zlátnout. Hned vlijte kuřecí vývar, přidejte pastu miso a sezamový olej. Hned jak tekutina bude vřít, přidejte i soba nudle a opatrně promíchejte, ať se nudle oddělí, ale losos nerozpadne.
Ztlumte plamen a nechte ještě 2 minuty provařit a spojit chutě. Pak přidejte pečený květák. Posypte sezamem, lístky koriandru a nakrájenou chilli papričkou a podávejte.