Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sake-miso-soba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1323 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 158 g
Tuky 37 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název je odvozen od hlavních ingrediencí (slovo sake označuje v japonštině lososa, miso jako miso pasta, soba jsou nudle
z pohankové mouky).

Suroviny

růžičky
zaatar 1 PL
z 1/2 citronu
olivový olej
ve spreji
nudle soba 200 g
sůl
losos 160 g
filet bez kůže
ghí 1 ČL
přepuštěné máslo
vývar 100 ml
sezamový olej 1 ČL
sezamová semínka
nasucho opražená (mix černá a světlá), na posypání
koriandr čerstvý
na posypání
nakrájená, na posypání

Postup

1

Začněte pečeným květákem. Jednotlivé růžičky nakrájejte na mandolíně nebo nastrouhejte na tenké plátky na struhadle (případně nakrájejte nožem na skoro průhledné plátky). Rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte zaatarem, pokapejte citronovou šťávou a posprejujte olejem. Vložte do trouby a pečte (horký vzduch 180°C, klasická 200°C) asi 30 minut, dokud květák nezměkne a místy nebude chytat tmavě hnědou barvu.

2

Do pánve wok nalijte dostatek vody, aby se v ní uvařily soba nudle. Jemně osolte a uvařte je o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu. Slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var. Nechte je stranou. Wok otřete papírovou kuchyňskou utěrkou dosucha.

3

Lososa nakrájejte na velmi tenké plát- ky, jako byste připravovali suši nigiri. Rozpalte pořádně wok, vložte přepuštěné máslo a rozložte dovnitř plátky lososa – z pánve se musí skoro kouřit. Počkejte asi 20–30 vteřin, než začnou filety po spodní straně zlátnout. Hned vlijte kuřecí vývar, přidejte pastu miso a sezamový olej. Hned jak tekutina bude vřít, přidejte i soba nudle a opatrně promíchejte, ať se nudle oddělí, ale losos nerozpadne.

4

Ztlumte plamen a nechte ještě 2 minuty provařit a spojit chutě. Pak přidejte pečený květák. Posypte sezamem, lístky koriandru a nakrájenou chilli papričkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/5

Apetit magazín

AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...