Sake-miso-soba

Sake-miso-soba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Sake-miso-soba

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1323 kcal
Bílkoviny 74 g
Cukr 158 g
Tuky 37 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název je odvozen od hlavních ingrediencí (slovo sake označuje v japonštině lososa, miso jako miso pasta, soba jsou nudle
z pohankové mouky).

Související recepty

Suroviny

květák 300 g
růžičky
zaatar 1 PL
citronová štáva
z 1/2 citronu
olivový olej
ve spreji
nudle soba 200 g
sůl
losos 160 g
filet bez kůže
ghí 1 ČL
přepuštěné máslo
vývar 100 ml
miso pasta 1 ČL
sezamový olej 1 ČL
sezamová semínka
nasucho opražená (mix černá a světlá), na posypání
koriandr
na posypání
chilli paprička
nakrájená, na posypání

1 Začněte pečeným květákem. Jednotlivé růžičky nakrájejte na mandolíně nebo nastrouhejte na tenké plátky na struhadle (případně nakrájejte nožem na skoro průhledné plátky). Rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Posypte za‘atarem, pokapejte citronovou šťávou a posprejujte olejem. Vložte do trouby a pečte (horký vzduch 180°C, klasická 200°C) asi 30 minut, dokud květák nezměkne a místy nebude chytat tmavě hnědou barvu.

2 Do pánve wok nalijte dostatek vody, aby se v ní uvařily soba nudle. Jemně osolte a uvařte je o dvě minuty méně, než je uvedeno v návodu. Slijte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili var. Nechte je stranou. Wok otřete papírovou kuchyňskou utěrkou dosucha.

3 Lososa nakrájejte na velmi tenké plát- ky, jako byste připravovali suši nigiri. Rozpalte pořádně wok, vložte přepuštěné máslo a rozložte dovnitř plátky lososa – z pánve se musí skoro kouřit. Počkejte asi 20–30 vteřin, než začnou filety po spodní straně zlátnout. Hned vlijte kuřecí vývar, přidejte pastu miso a sezamový olej. Hned jak tekutina bude vřít, přidejte i soba nudle a opatrně promíchejte, ať se nudle oddělí, ale losos nerozpadne.

4 Ztlumte plamen a nechte ještě 2 minuty provařit a spojit chutě. Pak přidejte pečený květák. Posypte sezamem, lístky koriandru a nakrájenou chilli papričkou a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit