Asijská polévka s hlívou ústřičnou

Asijská polévka s hlívou ústřičnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Asijská polévka s hlívou ústřičnou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1873 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 270 g
Tuky 46 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co vás po návratu ze zimních radovánek zbaví únavy a prohřeje zkřehlé údy? Polévka! Tahle bezmasá polévka obsahuje kromě poctivé porce zeleniny hned několik hitů posledních let – sójovou omáčkou tamari, řasu kombu a miso pastu.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 1 ks
velký, pouze bílá část – nakrájená na plátky
řapíkatý celer 2 ks
na jemné plátky
mrkev 1 ks
velká, na proužky
jarní cibulka 1 svazek
na kolečka
hlíva 1 bal
ústřičná – nasekaná
česnek 2 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1.5 l
sójová omáčka 1.5 PL
tamari
mořské řasy 1 plátek
sušená řasa kombu – 1 plát (viz Něco navíc)
citronová tráva 1 ks
tofu 1 bal
natural nebo uzené, nakrájené na kostky
miso pasta 2 PL
světlá shiro pasta
pepř
čerstvě mletý
citronová štáva
na dochucení
sezamová semínka
černá i bílá, na posypání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm zvolna asi 10 minut pórek, řapíkatý celer a mrkev, občas promíchejte. Pak přidejte bílou část jarní cibulky a hlívu a opékejte dalších 5 minut. Vhoďte česnek, zázvor a bobkový list a společně ještě pár minut opékejte. Přilijte zeleninový vývar, sójovou omáčku a přidejte řasu kombu. Stonek citronové trávy natlučte a podrťte plochou stranou nože, aby se uvolnilo aroma, a vložte jej do polévky. Uveďte vše do varu, ztlumte plamen a zvolna vařte 30 minut.

2

Na závěr nechte v polévce prohřát tofu, vmíchejte miso pastu a už pak nevařte. Před podáváním vyjměte stonek citronové trávy a řasu kombu a vyhoďte je. Polévku dochuťte sójovou omáčkou, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.

NĚCO NAVÍC
Řasa kombu dodá silnější chuť, je totiž zdrojem tzv. páté chuti umami. Pokud ji nemáte, ale máte doma sušené houby shitake, použijte je.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit