0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Asijská polévka s hlívou ústřičnou

Asijská polévka s hlívou ústřičnou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Asijská polévka s hlívou ústřičnou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1873 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 270 g
Tuky 46 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co vás po návratu ze zimních radovánek zbaví únavy a prohřeje zkřehlé údy? Polévka! Tahle bezmasá polévka obsahuje kromě poctivé porce zeleniny hned několik hitů posledních let – sójovou omáčkou tamari, řasu kombu a miso pastu.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 1 ks
velký, pouze bílá část – nakrájená na plátky
řapíkatý celer 2 ks
na jemné plátky
mrkev 1 ks
velká, na proužky
jarní cibulka 1 svazek
na kolečka
hlíva 1 bal
ústřičná – nasekaná
česnek 2 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 1 PL
strouhaný
bobkový list 2 ks
vývar zeleninový 1,5 l
sójová omáčka 1,5 PL
tamari
mořské řasy 1 plátek
sušená řasa kombu – 1 plát (viz Něco navíc)
citronová tráva 1 ks
tofu 1 bal
natural nebo uzené, nakrájené na kostky
miso pasta 2 PL
světlá shiro pasta
pepř
čerstvě mletý
citronová šťáva
na dochucení
sezamová semínka
černá i bílá, na posypání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm zvolna asi 10 minut pórek, řapíkatý celer a mrkev, občas promíchejte. Pak přidejte bílou část jarní cibulky a hlívu a opékejte dalších 5 minut. Vhoďte česnek, zázvor a bobkový list a společně ještě pár minut opékejte. Přilijte zeleninový vývar, sójovou omáčku a přidejte řasu kombu. Stonek citronové trávy natlučte a podrťte plochou stranou nože, aby se uvolnilo aroma, a vložte jej do polévky. Uveďte vše do varu, ztlumte plamen a zvolna vařte 30 minut.

2

Na závěr nechte v polévce prohřát tofu, vmíchejte miso pastu a už pak nevařte. Před podáváním vyjměte stonek citronové trávy a řasu kombu a vyhoďte je. Polévku dochuťte sójovou omáčkou, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte posypané zelenou částí jarní cibulky a sezamovými semínky.

NĚCO NAVÍC
Řasa kombu dodá silnější chuť, je totiž zdrojem tzv. páté chuti umami. Pokud ji nemáte, ale máte doma sušené houby shitake, použijte je.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...