0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zalévaný citronovo-bezinkový moučník

Zalévaný citronovo-bezinkový moučník
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zalévaný citronovo-bezinkový moučník

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5069 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 571 g
Tuky 257 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Postup přípravy tohoto koláče vypadá krajně podezřele. Překonejte strach a pusťte se do pečení, funguje totiž spolehlivě. Výsledkem jen šťavnatý moučník, který nádherně voní po po bezových květech. Pokud se vám vydaří načasování a zrovna u vás v okolí černý bez pokvete, neváhejte a posypte hotový dezert také otrhanými něžnými kvítky.

Suroviny

máslo 250 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 150 g
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
citron 3 ks
kůra najemno nastrouhaná a šťáva vymačkaná
škrob 2.5 PL
kukuřičný
sirup z květů černého bezu (sirup z bezových květů) 150 ml
voda 150 ml
Na polevu
moučkový cukr 5 PL
citron 1 ks
kůra najemno nastrouhaná zesterem a šťáva vymačkaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Hodně hlubokou zapékací mísu či pekáč cca 20 x 30 cm (nejlépe oválnou) vymažte máslem, můžete navíc obložit stěny pečicím papírem a nechat nepřehnuté okraje přečnívat až o 10 cm.

2

V míse šlehejte máslo s krupicovým cukrem 5 minut do bledé nadýchané pěny. Po jednom vešlehejte vejce, pak vsypte mouku prosátou se solí a kypřicím práškem a zlehka zapracujte do prošlehané směsi. Vmíchejte kůru z citronů. Těsto nalijte do připravené nádoby a uhlaďte.

3

V žáruvzdorné misce smíchejte citronovou šťávu se škrobem na hladkou pastu. V rendlíku přiveďte k varu bezový sirup a horkou vodu, pak směsí hned zalijte citronovou šťávu se škrobem a prošlehejte dohladka. Směsí zalijte těsto v pečicí nádobě. Pečte 45–50 minut, dozlatova a tak, aby bylo těsto propečené a po stisknutí se vracelo zpátky do původního tvaru.

4

Upečený dezert nechte mírně zchladnout ve formě, pak formu zakryjte velkým, ne úplně plochým talířem či tácem s okraji a naráz obojí překlopte. Odklopte formu a opatrně odeberte lžící do hrnečku sirup, který obklopuje dezert. Pak moučník zakryjte servírovacím talířem a překlopte ho na něj. Vraťte k němu sirup (když moučník déle stojí, sirup se nejspíš vsákne). Cukr smíchejte s citronovou šťávou na nepříliš řídkou polevu. Polevou přelijte zchladlý dezert a ozdobte ho kůrou. Servírujte nejlépe velkou lžící.

NĚCO NAVÍC
Dozdobit lze bylinkami či jedlými kvítky, doplnit neslazenou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou či bezovým sorbetem. Necítíte-li se na vyklápění, podávejte moučník z formy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit