Postup přípravy tohoto koláče vypadá krajně podezřele. Překonejte strach a pusťte se do pečení, funguje totiž spolehlivě. Výsledkem jen šťavnatý moučník, který nádherně voní po po bezových květech. Pokud se vám vydaří načasování a zrovna u vás v okolí černý bez pokvete, neváhejte a posypte hotový dezert také otrhanými něžnými kvítky.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Hodně hlubokou zapékací mísu či pekáč cca 20 x 30 cm (nejlépe oválnou) vymažte máslem, můžete navíc obložit stěny pečicím papírem a nechat nepřehnuté okraje přečnívat až o 10 cm.
V míse šlehejte máslo s krupicovým cukrem 5 minut do bledé nadýchané pěny. Po jednom vešlehejte vejce, pak vsypte mouku prosátou se solí a kypřicím práškem a zlehka zapracujte do prošlehané směsi. Vmíchejte kůru z citronů. Těsto nalijte do připravené nádoby a uhlaďte.
V žáruvzdorné misce smíchejte citronovou šťávu se škrobem na hladkou pastu. V rendlíku přiveďte k varu bezový sirup a horkou vodu, pak směsí hned zalijte citronovou šťávu se škrobem a prošlehejte dohladka. Směsí zalijte těsto v pečicí nádobě. Pečte 45–50 minut, dozlatova a tak, aby bylo těsto propečené a po stisknutí se vracelo zpátky do původního tvaru.
Upečený dezert nechte mírně zchladnout ve formě, pak formu zakryjte velkým, ne úplně plochým talířem či tácem s okraji a naráz obojí překlopte. Odklopte formu a opatrně odeberte lžící do hrnečku sirup, který obklopuje dezert. Pak moučník zakryjte servírovacím talířem a překlopte ho na něj. Vraťte k němu sirup (když moučník déle stojí, sirup se nejspíš vsákne). Cukr smíchejte s citronovou šťávou na nepříliš řídkou polevu. Polevou přelijte zchladlý dezert a ozdobte ho kůrou. Servírujte nejlépe velkou lžící.
NĚCO NAVÍC
Dozdobit lze bylinkami či jedlými kvítky, doplnit neslazenou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou či bezovým sorbetem. Necítíte-li se na vyklápění, podávejte moučník z formy.