Jahody a bezinky! Napadá vás voňavější spojení?
Suroviny
Postup
Na šlehačku do uzavíratelné nádoby nalijte smetanu, vložte kvítka a snažte se, aby byla ponořená. Uzavřete. Nechte v ledničce přes noc či do doby, než budete připravovat pohár (ne déle než 2 dny.) Čím déle budete květy macerovat, tím bude chuť silnější.
Připravte sorbet. Vsypte želatinu do trošky vody a nechte nabobtnat. Smíchejte cukr, citronovou šťávu a 240 ml vody v rendlíku a na mírném ohni vařte, až se cukr rozpustí a sirup mírně zhoustne. Do teplého sirupu přidejte želatinu i s vodou a necelou minutu zahřívejte. Nechte 5 minut chladnout.
Jahody vsypte do mixéru, přilejte sirup a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte další citronovou šťávou. Dejte do lednice a nechte zcela vychladnout. Pak nalijte do zmrzlinovače a umíchejte podle návodu nebo dejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte hodinu zatuhnout. Vyjměte z mrazáku, promixujte tyčovým mixérem nebo důkladně rozrušte vidličkou. Vraťte do mrazáku a proces ještě několikrát zopakujte, dokud není zmrzlina hladká. Nechte zatuhnout několik hodin, aby se zmrzlina dala kopečkovat. Před porcováním naopak nechte 10 minut povolit v pokojové teplotě.
Na ozdobení rozehřejte bílou čokoládu, namáčejte do ní vršky vaflových trubičeka ihned je posypte drcenými lyofilizovanými jahodami. Dejte ztuhnout.
Ze smetany vyjměte kvítka a přeceďte ji, přidejte moučkový cukr a ušlehejte dotuha.
Do vysoké sklenice vrstvěte kopečky zmrzliny, střídejte je se šlehačkou a navrch vetkněte trubičku a ozdobte jahodami.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li květy, použijte bezinkový sirup: Našlehejte smetanu do měkkých špiček a pak opatrně po částech přidávejte bezinkový sirup, celkově 3 lžíce. Na DOMÁCÍ TRUBIČKY smíchejte v misce 60 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Přidejte 5 bílků, 4 lžíce rozpuštěného másla a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a prošlehejte dohladka. Nechte odpočinout 1 hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a lžící na něj rozetřete kruhy těstíčka (průměr kruhu podle toho, jak chcete trubičku dlouhou, těsta na jednu by měly být cca 2 lžičky) a dejte do trouby na 5–8 minut. Vyndejte, ihned sloupněte z pečicího papíru, horké omotejte kolem rukojeti vařečky a nechte chvilku zatvrdnout. Nebo můžete těsto zarolovat jako palačinku a držet po okrajích, dokud nezpevní – mělo by to trvat chvilku. Odkládejte trubičky naležato švem dolů. Pracujte postupně, sušenky rychle tvrdnou (dají se znovu změkčit zhruba desetivteřinovým pobytem v zahřáté troubě).Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )
- 13x neodolatelný zmrzlinový pohár(14 receptů )
- Černý bez je přírodní zázrak, který je široce dostupný a nestojí ani korunu. Vyrobte z něj sirup, řízky i senzační dezerty(17 receptů )