Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pohár s jahodovým sorbetem a bezinkovou šlehačkou

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 4–6 pohárů/1,2 litru sorbetu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2585 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 239 g
Tuky 165 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody a bezinky! Napadá vás voňavější spojení?

Suroviny

Na bezinkovou šlehačku
bezový květ (bezinky) 4 ks
3–5 květenství bezu (podle velikosti), otrhaná kvítka (viz Něco navíc)
smetana ke šlehání 500 ml
moučkový cukr
podle chuti
Na sorbet
želatina 2 ČL
prášková
krupicový cukr 180 g
citronová štáva 2 PL
jahody 700 g
zralé, nakrájené
Na ozdobení
sušenky
vaflové trubičky koupené, nejlépe neplněné, či domácí (viz Něco navíc)
bílá čokoláda
jahody
lyofilizované, drcené
jahody
čerstvé, pěkné, nakrájené nebo v celku

1 Na šlehačku do uzavíratelné nádoby nalijte smetanu, vložte kvítka a snažte se, aby byla ponořená. Uzavřete. Nechte v ledničce přes noc či do doby, než budete připravovat pohár (ne déle než 2 dny.) Čím déle budete květy macerovat, tím bude chuť silnější.

2 Připravte sorbet. Vsypte želatinu do trošky vody a nechte nabobtnat. Smíchejte cukr, citronovou šťávu a 240 ml vody v rendlíku a na mírném ohni vařte, až se cukr rozpustí a sirup mírně zhoustne. Do teplého sirupu přidejte želatinu i s vodou a necelou minutu zahřívejte. Nechte 5 minut chladnout.

3 Jahody vsypte do mixéru, přilejte sirup a rozmixujte. Ochutnejte a podle potřeby dolaďte další citronovou šťávou. Dejte do lednice a nechte zcela vychladnout. Pak nalijte do zmrzlinovače a umíchejte podle návodu nebo dejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte hodinu zatuhnout. Vyjměte z mrazáku, promixujte tyčovým mixérem nebo důkladně rozrušte vidličkou. Vraťte do mrazáku a proces ještě několikrát zopakujte, dokud není zmrzlina hladká. Nechte zatuhnout několik hodin, aby se zmrzlina dala kopečkovat. Před porcováním naopak nechte 10 minut povolit v pokojové teplotě.

4 Na ozdobení rozehřejte bílou čokoládu, namáčejte do ní vršky vaflových trubičeka ihned je posypte drcenými lyofilizovanými jahodami. Dejte ztuhnout.

5 Ze smetany vyjměte kvítka a přeceďte ji, přidejte moučkový cukr a ušlehejte dotuha.

6 Do vysoké sklenice vrstvěte kopečky zmrzliny, střídejte je se šlehačkou a navrch vetkněte trubičku a ozdobte jahodami.

NĚCO NAVÍC

  • Nemáte-li květy, použijte bezinkový sirup: Našlehejte smetanu do měkkých špiček a pak opatrně po částech přidávejte bezinkový sirup, celkově 3 lžíce.
  • Na DOMÁCÍ TRUBIČKY smíchejte v misce 60 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru a špetku soli. Přidejte 5 bílků, 4 lžíce rozpuštěného másla a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a prošlehejte dohladka. Nechte odpočinout 1 hodinu v chladu. Předehřejte troubu na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem a lžící na něj rozetřete kruhy těstíčka (průměr kruhu podle toho, jak chcete trubičku dlouhou, těsta na jednu by měly být cca 2 lžičky) a dejte do trouby na 5–8 minut. Vyndejte, ihned sloupněte z pečicího papíru, horké omotejte kolem rukojeti vařečky a nechte chvilku zatvrdnout. Nebo můžete těsto zarolovat jako palačinku a držet po okrajích, dokud nezpevní – mělo by to trvat chvilku. Odkládejte trubičky naležato švem dolů. Pracujte postupně, sušenky rychle tvrdnou (dají se znovu změkčit zhruba desetivteřinovým pobytem v zahřáté troubě).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/6

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit