Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bagel z New Yorku

Tohle nejoblíbenější newyorské pečivo prostě musíte zkusit!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: 10 ks
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí: 1 hodina
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Americká

Ingredience

    • 7 g sušeného droždí
    • 4 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžičky soli
    • 450 g hladké mouky
    • trocha oleje na vytření mísy
    • mák, kmín, sezam či fenykl na posypání

Příprava jídla

1.  Vsypte do mísy droždí a jednu lžičku cukru a zalijte 100 ml teplé vody. Nechte stát deset minut; po této době by měla směs napěnit.

2.  Přilijte ještě 200 ml teplé vody, vmíchejte sůl a polovinu mouky. Postupně přisypávejte zbylou mouku a zpracovávejte, dokud nezískáte měkké, vláčné, ale ne lepivé těsto. Ještě ho deset minut hněťte, aby bylo krásně hladké a pružné. Z těsta pak vytvarujte kouli, a tu vložte do čisté mísy, vytřené trochou oleje. Volně překryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, až těsto zdvojnásobí objem; bude to trvat zhruba hodinu.

3.  Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Těsto rozdělte na deset kousků a na pomoučněné pracovní ploše z každého vytvarujte zploštělou kuličku; rukojetí vařečky vytvořte uprostřed otvor. Pak bagel nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, abyste otvor rozšířili. Volně zakryjte fólií a tvarujte další.

4.  Mezitím dejte do velkého hrnce hřát vodu a vsypte do ní zbylý cukr. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu nebo dvě je povařte. Ve vodě je obraťte; lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější ‚kůžička‘. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.
5  Plechy vyložte papírem, bagely posypte kořením a/nebo mákem, vložte do trouby a pečte zhruba pětadvacet minut, aby pečivo zezlátlo, zkřehlo a na poklep znělo dutě. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte – správně po newyorsku je to se žervé a uzeným lososem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Uz podruhe sem pekla bagely a i tentokrat nastal ten samy problem. Bagely pri peceni vubec nevybehly ackoliv testo nakynulo. Takze nejsou tak mekke jak sem zvykla z obchodu. Cim to muze byt?
Obrazek uzivatele
Mě taky splaskly, už jsem se na to ptala, ale zatím bez odpovědi. Myslím, že příště to zkusím bez toho povaření, protože se mi zdá, že tam se těsto jakoby zatáhlo a při pečení už vůbec nenaběhlo. Taky mě to mrzelo, protože mám bagely moc ráda.
Obrazek uzivatele
No oni se urcite varit maji... uz sem procitala vic receptu a vsude je vari. Zkusim spis dat vice drozdi...
Obrazek uzivatele
Teď jen, jestli i u těch ostatních receptů nebyly nějaké reklamace. Ale více droždí by mohlo taky fungovat. Asi to zkusím půl na půl. Půlku bagelů povařím a půlku strčím do trouby bez vaření...Hezký den.
Obrazek uzivatele
... být měkké! Nevím, tady v Čechách jsem je ještě nekoupila, protože jsem objevila jen balené a ty byly už napohmat strašně měkké, ale často jsem si je kupovala v Anglii a správný bagel má být sice kyprý, ale dost tuhý.
Obrazek uzivatele
Používám sušené droždí, ale dávám ho rovnou do mouky a např. knedlíky vykynou velice dobře, tak proč je předem u tohoto receptu namáčíte??? Mám podobný recept na preclíky (z francouzské kuchyně), taky se dávají do vroucí vody, nechám je jen vyplyvat na hladinu a pak rovnou peču v troubě a funguje to dobře.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.93
Obrazek uzivatele
...myslela, že mě se to nestane. Omyl :-) vytáhla jsem právě prvních 6 kousků a místo těch krásných bagelů na obrázku na mě kouká 6 šišatých a víceméně placatých koleček.....:-( Není něco divného na tom, že se to nikomu nevede? a taky je mám takový lehounce zlatavý a ne jako na těch vyobrazených....jak tohle vysvětlím 5leté dceři, která se na ně těšila....na ducatý housky s dírou :-)
Obrazek uzivatele
Pomahala jsem v Americe v male pekarne s vyrobou bagels. Rada se tedy podelim o nekolik zkusenosti: Testo je v podstate stejne jako na dalsi pecivo - napr. bagety. Bagels jsme nevykrajovali, ale vyvaleli nudli a pak ji spojili dalsim valenim v kolecko. Varili jsme bagels do vyplavani (jeste jsem je otocili) a pak hned vyndali a posypali makem atd. Nebyly tak nadychane jako ty ze supermarketu. Byly tuzsi, ale vytecne - chodilo k nam na rano cele mesto. Jeste doporucuji k bagels ruzne druhy pomazankoveho masla, ktere si sami namichate - napr. s nakladanymi articoky, olivami, nasekanymi listky koriandu a dalsich bylinek, susenymi rajcaty, zazvorovym dzemem, uzenym losososem atd. - fantazii se meze nekladou. Posledni poznamka: bagels se take nekdy delaji se skorici a rozinkami - maze se opet pomazankovym maslem.
Obrazek uzivatele
Já je dělal poprvé a vypadají úplně stejně jako na obrázku... A určitě tak i chutnají... Asi to bude tím, že je dělal muž :-)).
Obrazek uzivatele
jsem měla krásné nadýchané, akorát je to tužší pečivo než na jaké jsme zvyklí u nás. Kdo má rád francouzské bagety ať bagel nepeče.
Obrazek uzivatele
Vyzkoušela jsem podle receptu, jen jsem si usnadnila práci - těsto jsem nechala zadělat v domácí pekárně, droždí nenechala namáčet. Podařily se pěkně, jen jsou opravdu tužší. Ale když je zapečete, získáte něco senzačního! Na pánvičce jsem promíchala pár lžic zeleninového leča (bez nálevu) s kečupem a chili. Bagel se rozkrojí, na spodní půlku položí pár plátků anglické slaniny, na to nanese asi 2 plné lžíce zeleninové směsi, pak ještě lžíce okapané kukuřice z konzervy, přiklopit, zapéct v sendvičovači, podávat horké. Udělala jsem pro návštěvu a zmizely rychlostí světla.
Obrazek uzivatele
Měla jsem stejný problém, pokaždé, když jsem dala bagel do vody tak se srazil... Ale 20 minut v parním hrnci všechno vyřešilo. Taky je lepší dělat bochanky po 100g bez díry uprostřed. Těsto bude na povrchu křupavé a uvnitř krásně hutné a jemné zároveň.

Přidat komentář