Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Přestože tahle dobrota dostala jméno po mniších benediktinech, její původ je podstatně světštější. Nárokuje si ji a) jistá paní Benedictová, pro jejíž zjemnělý jazýček ji vytvořil první newyorský restaurant Delmonico roku 1894. Stejného roku si ji ale údajně b) poručil k léčbě kocoviny jistý Lemuel Benedict (s dámou nebyl spřízněn), bankéř z Wall Street, a to v hotelu Waldorf. Ochutnejte!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Sendvič Americká

Ingredience

    Na omáčku

    • 150 ml bílého vinného octa
    • 2–3 kuličky celého pepře
    • 2 lžíce bylinek, například estragonu ­nebo petrželky
    • 3 žloutky z čerstvých vajec
    • 150 g másla
    • sůl, citronová šťáva a pepř na dochucení

    K podávání

    • 1 lžíce bílého vinného octa
    • 4 velká kvalitní vejce
    • 2 kulaté žemle, rozkrojené a opečené
    • 200 g parmské šunky

Příprava jídla

1.  Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte a omáčku na okrajích misky stírejte špachtlí. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

2.  Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

3.  Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce roz­klepněte do hrnku. Promíchejte vroucí octovou vodu a do víru uprostřed nechte sklouznout vejce – díky tomu se také ,zatočí‘ a bude mít hezký tvar. Povařte dvě tři minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Zopakujte se zbylými vejci. (Je lepší vařit je postupně, protože snáze uhlídáte, aby neztratila tvar.)

4.  Na každou polovinu opečené žemle naneste trochu holandské omáčky, nařaste plátek parmské šunky, položte na něj vejce a všechno přelijte holandskou omáčkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Topinky s tapenádou a vejcem

Italský chlebový věnec s vejci

Bazalková frittata

Vajíčka zapečená v chlebových hnízdech

Voňavý vaječný krém

REKLAMA

Přidat komentář