Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Pizza

Popis receptu: 
Nejlepší těsto na pizzu, které z vás udělá mistra této italské speciality.
Autor: Petra Beníčková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    113g hladká mouka, 79g voda, 1/2 čajové lžičky sůl, 1/2 čajové lžičky cukr krystal, 1/2 čajové lžičky sušené droždí, Ingredience dle chuti, základem by však měl být olivový olej, kečup a sýr na posypání

Příprava jídla

V misce odvážíme hladkou mouku, do hrníčku najeleme 79g vody a dáme ohřát do mikrovlnky na 10s na nejvyšší stupeň ohřívání (voda však musí být teplá pouze tak, abychom v ní udrželi malíček).

Do misky s moukou přidáme cukr, droždí, promícháme a teprve poté přidáme sůl (sůl nesmí přijít do přímého kontaktu s droždím, protože poté by těsto nevykynulo). Vlejeme vodu a několikrát promícháme vařečkou, aby zvlhla mouka (nevypracováváme hladké těsto, upraví se samo kynutím).

Menší plastovou misku vytřeme olejem, vložíme těsto, které ještě na povrchu potřeme olejem a misku překryjeme igelitovou fólií. Připravíme tolik těst, kolik pizzí chceme upéct (doporučuji 1 pizzu na 1 osobu).

Necháme minimálně 1 hodinu kynout, lépe několik hodin. Nejlepé pizza chutná, pokud necháme těsto kynout přes noc, musíme je však po hodině dát do chladna a druhý den hodinu před pečením opět vyndat do tepla.

Připravíme si ingredience, kterými budeme pizzu posypávat (nakrájíme česnek, olivy, postrouháme sýr, připravíme šunku, slaninu atd.). Troubu zapneme na 250°, aby se nám vyhřála. Těsto vyndáme z misky, upravíme do tvaru bochánku a položíme na pomaštěný tác. Znovu potřeme olejem a přikryjeme ještě na 15 minut fólií.

Připravíme si kulatý plech na pizzu, který potřeme olejem. Opatrně na něj těsto roztáhneme, pizza z jedné dávky má průměr 20 - 24 cm. Těsto má tendence se trhat, především pokud pečeme hned po přípravě těsta, proto je třeba postupovat opatrně. Jakmile je těsto rozprostřené na plechu, potřeme jej olivovým olejem, kdo chce, může přidat nakrájený česnek a dáme na 1-2 minuty zapéct do trouby (pozor, abysme pizzu nepřipekli!!). Po vytažení potřeme kečupem, poklademe ingrediencemi a posypeme strouhaným sýrem. Přidáme koření (nejlépe na pizzu, nebo alespoň bazalku) a dáme péct, dokud nejsou okraje zlatavé (cca 5-7 minut). Je lepší pizzu trochu "připéct", aby byly okraje krupavé a sýr zapečený do zlatova.

Po vytažení rozkrájíme kolečkem na pizzu na dřevěné desce a můžeme podávat. Uvidíte, že se po ní jen zapráší :-) Dobrou chuť!
REKLAMA

Přidat komentář