Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí!
Suroviny
1 Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.
2 Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.
3 Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
NĚCO NAVÍC
- Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
- Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
- ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
- Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.