Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Pro zkušené Na cca 700 g čerstvých těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 320 g
Tuky 65 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
nejlépe 00, navíc na poprášení
vejce 5 ks
střední

Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.

Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.

Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

NĚCO NAVÍC

  • Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
     
  • Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
     
  • ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
     
  • Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit