Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
Do 30 minut Pro zkušené Na cca 700 g čerstvých těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 130 g
Cukr 320 g
Tuky 65 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
nejlépe 00, navíc na poprášení
vejce 5 ks
střední

Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.

Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.

Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

NĚCO NAVÍC

  • Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
  • Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
  • ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
  • Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit