Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní těsto na lasagne (i jiné těstoviny)

Nejlepší pasta je ta domácí – pokud si uděláte sami domácí těstoviny, bude váš zážitek z jídla opravdu povznášející a také autentičtější! A myslete na to, že zatímco s válením vám pomůže strojek, ruční hnětení nic nenahradí!

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na cca 700 g čerstvých těstovin
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odpočinutí
P
Těstoviny Italská

Ingredience

    • 500g hladké mouky, nejlépe 00 + další na poprášení
    • 5 středních vajec

Příprava jídla

Mouku prosejte na pracovní plochu. Utvořte v ní důlek, vyklepněte do něj vejce a začněte rychle zpracovávat – postupně vmíchávejte mouku z krajů do středu, ve kterém jsou vejce. Nebojte se řídké konzistence, ta se změní. Hněťte, dokud nebudete mít hladký balíček těsta.

Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí, jeho doba velmi závisí na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě ten totiž ingredience spojuje. Hotové těsto nechte půl hodiny až hodinu odpočívat zabalené v potravinářské fólii.

Z odpočatého těsta odkrajujte kousky. Pokud máte strojek, projeďte kousek těsta mezi válečky rozestoupenými na maximum. Po vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup 4x zopakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, z kousků těsta tak nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy. Následně je nakrájejte na kratší kusy – lasagne, nebo je překrájejte na nudle. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

NĚCO NAVÍC

  • Jestliže chcete bezvaječnou verzi, počítejte na 500 g mouky zhruba 1–2 lžíce kvalitního oleje a vodu, dohromady zhruba 250 ml.
  • Část mouky můžete nahradit semolinou – to je mouka z tvrdé pšenice.
  • ‚Máquina per pasta‘, tedy strojek na těstoviny, je běžnou výbavou italské domácnosti. Obejdete se i bez něj, ale rozhodně vám zpříjemní život. Strojek na těstoviny těsto tence vyválí, pasta navíc bude mít stejnou tloušťku i tvar.
  • Těsto na pastu má tendenci osychat, proto mějte vždy tu část, s níž zrovna nepracujete, zakrytou potravinářskou folií.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Antipasti olivy & sýr

Salát s ricottou

Penne s mandlovým pestem a rajčátky

Ossobuco milanese

Zeleninové lasagne

Torta di nocciole

REKLAMA

Přidat komentář