0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plundrové těsto

Plundrové těsto
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Plundrové těsto

4.1 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6259 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 832 g
Tuky 228 g
Vláknina 105 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte je z panerií a pekáren. Jsou to přesně ty křupavé a přitom neskutečně vláčné, máslem a medem nebo javorovým sirupem nasáté pletence s ořechy či rozinkové šneky. Stačí pár maličkostí a zrovna takové si upečete doma!

Suroviny

Na těsto
vejce 2 ks
droždí kostka
mouka pšeničná polohrubá 520 g
mouka pšeničná hladká 150 g
+ na podsypání
sůl 1 ČL
krupicový cukr 2 PL
kardamom 1.5 ČL
mletý
máslo 110 g
Na pletenec s pekany
vejce 1 ks
pekanové ořechy 100 g
poleva bílá
medovo-vaječná poleva: 125g cukru + 1 bílek + 50g rozpuštěného másla + 60ml medu + lžička kardamomu
Na pudinkovou čepičku
pudink
z 0,5l mléka, uvařený podle návodu
vanilkový cukr 1 bal
přidat do pudinku před vařením, hotový můžete zjemnit 2 lžícemi měkkého tvarohu
rum 2 PL
přidat před vařením do pudinku
meruňky 1 konzerva
nakládané
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
Na skořicové brýle
vejce 1 ks
třtinový cukr 150 g
skořice 1 bal
mletá
javorový sirup

Postup

1

Do nádoby se 190 ml vody rozklepněte dvě vejce a rozmíchejte je. Poté do hrnku rozdrobte kvasnice, přilijte k nim část vaječné vody a důkladně promíchejte, abyste neměli žmolky. Směs z hrnku opět přilijte k vodě a vajíčkům a vše nechte čtvrt hodiny odpočinout v chladu.

2

Mezitím vsypte do mouky sůl, cukr a kardamom a do směsi rozmělněte máslo. Všechno vysypte na podložku, ve středu vytvořte důlek a vlijte do něj vychlazenou vajíčkovo-kvasnicovou směs. Nechte ji pomalu nasát mouku a až potom začněte ručně hníst těsto, dokud nebude krásně konzistentní a hladké. Těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte dvacet minut odpočinout v lednici. Na pracovní ploše si mezitím připravte dostatek místa na zcela zásadní krok: na překládání a vpravování másla do těsta.

3

Na mírně pomoučněné podložce vyválejte těsto na téměř centimetrovou výšku. Odřízněte všechny rolující se obruby, které by mohly bránit těstu v naběhnutí. Vyberte si tvar a náplň (viz níže). Budoucí zákusky dávejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte pár minut mírně nakynout a pečte patnáct až dvacet minut zhruba při 190 °C.

Čtvero překládání těsta
Při překládání a následném vyvalování musí zůstat těsto chladné; dávejte ho proto po každém kroku (od bodu 3) na 5–10 minut do lednice. Dobrým pomocníkem může být i váleček, jenž se plní ledovou vodou.

  • Mírně změklé máslo a mouku dejte do větší mísy a (nejlépe rukama) zapracujte do kompaktního bochánku, který se nikde netrhá. Vytvarujte z něj čtverec o hraně 20 centimetrů, vysoký 3–4 centimetry. Máslový bochánek vložte do lednice a nechte úplně zchladnout a zpevnit, aby znovu připomínal máslovou kostku.
  • Těsto z lednice (pěkně nakynuté) vyválejte do jakéhosi čtyřlístku. Podaří se vám to, když budete válečkem tlačit méně na prostředek těsta, a naopak víc směrem do všech světových stran. Prostředek bude silnější a velký zhruba 20 × 20 centimetrů.
  • Doprostřed čtyřlístku umístěte máslový bochánek a zabalte ho.
  • Ze vzniklého bochánku vyválejte plát těsta silný zhruba centimetr. Pomyslně si jej rozdělte na třetiny. Tu krajní přeložte přes prostřední a pak zdvojenou část přes poslední třetinu.
  • Malý trik pro velký úspěch: těsto otočte o 90 ° ve směru hodinových ručiček, znovu vyválejte do plátu a znovu stejným způsobem přeložte. Těsto se otáčí kvůli rovnoměrnému rozvalování, a tedy i lístkování těsta. (Je vyzkoušené, že při vyvalování člověk tlačí na váleček víc u svého těla a nejméně na opačném konci těsta.)
  • Bochánek znovu otočte o 90 ° a vyválejte do plátu. Tentokrát si jej rozdělte na čtvrtiny. Ty krajní (z obou stran) přeložte přes prostřední a pak obě zdvojené přes sebe. Po překládání dejte těsto na hodinu až dvě do ledničky (podle toho, jak rychle bude kynout).



ROZINKOVÉ ŠNEKY
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a posypte rozinkami namočenými do rumu. A začněte rolovat – stejně jako třeba koberec. Ze vzniklé rolky odkrajujte centimetr silné šneky. Potřete je vajíčkem a dejte péct. Ihned po vyjmutí je potřete javorovým sirupem.

SKOŘICOVÉ BRÝLE
Plát těsta potřete našlehaným vajíčkem a hustě posypte směsí skořice a cukru. A rolujte: tentokrát z jedné strany do poloviny a totéž z druhé. Z dvojrolky odkrajujte centimetr silné ,brýle‘. Potřete vajíčkem a dejte péct. Po vyndání potřete javorovým sirupem.

sladké pečivo

 PUDINKOVÁ ČEPIČKA
Těsto nakrájejte na čtverce o hraně 10 centimetrů. Hrany zahněte dovnitř, aby tvořily zvýšené okraje. Doprostřed dejte 1–2 lžíce pudinku a meruňku. Potřete vajíčkem.

 PLETENEC S PEKANY
Těsto nakrájejte na centimetr silné ,provázky‘ a vždy po čtyřech je splétejte do pletence (stejně jako vánočku). Ze vzniklých copů nakrájejte 12 centimetrů dlouhé zákusky. Potřete vajíčkem a nazdobte pekany. V půlce pečení přelijte medovo-vaječnou polevou.

Cukrář Martin Pokorný radí

  • Kupte máslo 
    Do plundrového těsta se velmi dobře hodí máslo; naopak nejméně vhodné směsné rostlinné tuky.
  • Nechte těsto odpočívat 
    Opravdu ho po každém kroku poctivě chlaďte!
  • Použijte fólii 
    Pokaždé, když s těstem nepracujete, přikryjte ho fólií, aby zbytečně neokoralo a nevznikaly v něm trhliny, které vadí lístkování.
  • Máslový bochánek rozvalujte zlehka 
    Máslo se nesmí do těsta vmáčknout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit