Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do hodiny Snadné Na 25-30 středních sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4943 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 630 g
Tuky 235 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Udělají radost (nejen) každému školákovi.

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
mouka pšeničná polohrubá 500 g
prosátá
mouka pšeničná hladká
na podsypávání

Den předem (příprava těsta):

Změklé máslo ušlehejte do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně zašlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, přidejte postupně obě vejce. Nakonec na několikrát opatrně rukama zapracujte v míse mouku a citronovou kůru a rychle zpracujte těsto. Dlouhé hnětení těstu neudělá dobře a začne řídnout. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici do druhého dne (těsto se první den lepí).

Druhý den (pečení a zdobení):

1 Připravte si středně velké plechy, které se vám vejdou do lednice. Vyložte je pečicím papírem.

2 Pracovní povrch posypte trochou mouky a rozválejte vychlazené těsto na 5mm placku.

3 Vykrájejte vybrané tvary sušenek pomocí vykrajovátek: hodiny kulatým vykrajovátkem, jablko kulatým, a srdcovým vykrajovátkem pak v horní části udělejte větší a v dolní menší důlek. Kráječem na pizzu vykrojte velkou tabuli (5 x 7cm), počítadlo (3 x 8cm), velké pravítko, pastelky a tužku (strany si nejdřív naznačte otisknutím čtvercového vykrajovátka dvakrát vedle sebe a k tomu otiskněte jednou trojúhelníkové vykrajovátko.

4 Tvary rozložte na plechy a vraťte na 20 minut do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C a pak pečte dozlatova podle velikosti 10–15 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit