Recepty na těsta
Příprava těst je většinou poměrně snadná, základní suroviny se většinou příliš neliší, různý však bývá jejich poměr a technika zpracování. Hodí se proto dostat do krve pár základních receptů, které pak můžete obměňovat a vylepšovat. Nebudete pak muset složitě hledat recept pokaždé, když budete potřebovat připravit těsto na pizzu nebo na palačinky.
Univerzální sladké kynuté těsto mít v hlavě také není vůbec od věci, kdykoli pak vystřihnete kynuté buchty s tvarohem, skořicové šneky nebo makový závin. Hledáte recept, podle kterého kdykoli upečete drobenkový koláč s ovocem na plech nebo piškotové těsto na dortové korpusy? Potřebujete nejlepší linecké těsto nebo těsto na perníčky? Všechny u nás najdete.
...
- Ať už máte chuť na sladké koláče, buchty či slané langoše.
- Hravě připravíte k večeři italskou pizzu, luxusní páj nebo lasagne.
- K snídani nebo odpolední kávě se vám bude hodit recept na palačinky, lívance nebo tradiční belgické vafle.
Těsta se liší podle toho, jestli se kypří droždím, pekařským kváskem, práškem do pečiva, sodou případně našlehanými bílky. Rozdělit je lze podle konzistence na litá a pevná nebo kompaktní. Existují těsta, ve kterých tvoří tuk důležitou součást, a těsta, která se bez tuku zcela obejdou. Těsta lze připravovat šleháním, hnětením, třením, mixováním i prostým mícháním.
- Křehké těsto. Základ křehkého těsta tvoří máslo, vejce a mouka. Skvěle se hodí pro přípravu slaného quiche, jablečného koláče i masového páje. Křehké těsto tvoří také základ tartaletek. Poradíme vám také, jak správně křehké těsto předpéct.
- Listové těsto vyžaduje víc času na přípravu a cvik. Jak připravit listové těsto se však u nás také dozvíte, navíc do něj použijete máslo nikoli margarín jako velkovýrobci. Investovaný čas a energie se vám mnohonásobně vrátí v podobě dokonalého voňavého štrůdlu, croissantů či žloutkových řezů.
- Bramborové těsto neboli těsto z vařených brambor je také dokonale univerzální. Hodit se vám bude k přípravě slaných knedlíků, noků ale i šišek, taštiček či placek nasladko.
- Kynuté těsto - pekařský kvásek nebo droždí promění vaši kuchyň v pekárnu toho nejlepšího pečiva. U nás se dozvíte, jak na přípravu kynutého těsta slaného i sladkého. Nadýchané buchty, koláče, housky, bulky, rohlíky i chléb i budou z plechu mizet ještě teplé.
- Odpalované těsto je nezbytné pro pečení věnečků, větrníků, profiterolek, churros nebo eclairek či dokonce ovocných knedlíků z odpalovaného těsta. Vyrobíte z něj i skvelé jednohubky, například sýrové větrníčky. Jak na odpalované těsto vám prozradíme, o recepty na ty nejlepší odpalované dobroty také na našem webu není nouze!
- Palačinkové těsto se nikdy neomrzí. Se základním receptem na palačinky totiž připravíte sladký dezert, i palačinky s nejrůznějšími druhy slaných náplní, které skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře.
- Linecké těsto má jasně daný poměr surovin. Podíly hladké mouky, másla a moučkového cukru by měly být v poměru 3:2:1. Přidává se ještě žloutek a trocha ledové vody či celé vejce. Důležité je pracovat s ním rychle, aby nezačalo lepit. Linecké těsto je jednoduché, přesto pro svou lahodnost patří k oblíbeným.
- Lité těsto kypřené práškem do pečiva se hodí přes celou letní sezonu. V koláči na plech s drobenkou totiž uplatníte jakékoli ovoce, ať už sezónní nebo mražené či kompotované. A pokud není po ruce vůbec žádné, přidejte do těsta ořechy či nalámanou čokoládu nebo kakao a upečtě z něj bábovku nebo chlebíček.
Celý popis