Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččiny polévkové nudličky
Babiččiny polévkové nudličky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Babiččiny polévkové nudličky

4.1/5 Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 605 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 98 g
Tuky 12 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Navzdory titulku nemusíte s přípravou domácích nudlí čekat až na důchod nebo vnoučata, případně na obojí. Připravili byste se o dobrotu, která se dá (s trochou trpělivosti) hravě zvládnout. Tady je osvědčený domácí návod.

Suroviny

vejce 1 ks
co největší
voda 1 PL
mouka pšeničná hrubá 130 g
může být i více

Postup

1

Na vál nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do něj vylijte vejce, které jste v misce rozšlehali s vodou. Nejprve začněte těsto zpracovávat od středu pomocí nože, a teprve když už to půjde těžce, zapojte ruce. Vypracujte tužší těsto; pokud je třeba, přidejte ještě trochu mouky. Je důležité, aby se těsto nelepilo. Hněťte tak dlouho, až bude mít sametovou konzistenci. Těsto nechte tak čtvrt hodiny odpočívat pod navlhčenou utěrkou.

2

Rozdělte těsto na poloviny a vyválejte na co nejtenčí pláty. Vál čas od času poprašte moukou, ale jen tolik, aby se na něj těsto nelepilo. Občas pláty obraťte. Válejte od středu ven a buď směry střídejte, nebo těstem otáčejte, aby se netvořily záhyby. Plát by měl být nakonec tak tenký, aby pod ním prosvítalo dřevo válu nebo vzorek utěrky.

3

Rozválené těsto si teď potřebuje odpočinout, a hlavně proschnout. Nejlíp to jde na utěrce a za přístupu vzduchu, proto se suší přehozené přes opěradlo židle. Během schnutí, které trvá asi 30–45 minut, můžete pláty jednou či dvakrát otočit.

4

Jakmile těsto připomíná silnější pergamen, nakrájejte je na pruhy o šířce 3–4 cm a naskládejte je na sebe. Velkým ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky. Pomáhejte si prsty druhé ruky jako zarážkou a nechávejte nůž pod tlakem ruky sklouznout po hraně těsta.

5

Nudličky nechte ještě proschnout na utěrce. Občas je načechrejte – nadzdvihněte je a nechte popadat zpátky. Ideální je dát nudličkám na proschnutí celou noc.

Tipy Apetitu:
Šetřete silou: Místo válečku můžete použít strojek na těstoviny. Pokud jste se s ním už spřátelili, bude vám vyvalování na ten nejtenčí plát sice trvat zhruba stejně dlouho jako při klasickém postupu, ale vynaložíte mnohem méně síly.

Zmrazit – rozmrazit: Zmrazit můžete nejen hotové, aspoň částečně proschlé nudličky, ale také nerozválené těsto. Dejte je do mikrotenového sáčku a vzduchotěsně uzavřete. Těsto pak stačí vyjmout a pod navlhčenou utěrkou nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Žlutá je dobrá: O krásně žlutou barvu se samozřejmě postarají vejce. Nejlepší jsou domácí, pak dlouho nic, načež následují ta z chovu na podestýlce. Barvu můžete nepatrně vylepšit i tím, že místo vody přidáte do těsta olej; pak se vám ale hmota bude poněkud hůře zpracovávat. A po uvaření nudličky stejně zbělají a žlutá barva je ta tam!

Suchá nestačí: Když necháte těsto na konci první fáze odpočívat pod suchou utěrkou, povrch už po několika minutách oschne. Utěrku proto mějte zásadně trochu vlhkou! A proč se těsto nechává odpočinout? Samo o sobě je poměrně tuhé a odpočinek pomůže k tomu, aby se vám snadněji rozvalovalo. Nedočkavci ovšem můžou začít prohánět váleček po těstě okamžitě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

18.04.2009 14:12
souhlasím, jsou dobroučké :)
02.09.2007 15:26
Recept se nachází v č.7/05, str.50
16.02.2007 12:03
Tyto nudličky royhodně stojí za vyzkoušení, ty moje sice pouvaření trochu ztratily barvu ale barva nebarva jsou naprosto vynikající.

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč