Základní bramborové těsto

Základní bramborové těsto

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1405 kcal
Bílkoviny 41 g
Cukr 272 g
Tuky 13 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky, šišky, placičky, ale i dezerty a sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná. Pusťte se do něj s námi! 

Suroviny

brambory 700 g
větší moučné, typ C, den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
plus žloutek
sůl
100 g
dětská krupička
mouka pšeničná hrubá 150 g
plus na vál
škrob 2 PL

1 Vařené vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do velké mísy mačkadlem na brambory (viz obrázky vpravo).

2 Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob.

3 Zpracovávejte vařečkou, až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – vždy záleží na bramborách. 

TIPY PRO SKVĚLÝ VÝSLEDEK

BRAMBORY Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.

MOUKA Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby.

STROUHÁNÍ Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na struhadle (i v robotu). Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. (Redaktorka Stáňa Moravcová uvádí, že viděla i přípravu pomocí strunového kolečka na dělání kostek do bramborového salátu. Hospodyně s ním brambory opakovaně na válu prolisovávala a zároveň čechrala. Výsledek pak byl dokonalý.)

MRAŽENÍ Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

 

4 SLANÉ RECEPTY

PLACKY Základní těsto ochuťte oblíbenými bylinkami, nakrájenými škvarky, parmazánem nebo jiným sýrem. Můžete přidat i kypřicí prášek a vytvarovat placky. Pečte při 170°C 15–20 minut dozlatova. Lze i na pánvi na menším množství oleje.

ZÁVINY Postupujte jako v receptu na šneky (str. 108), jen do těsta balte slanou náplň podle vlastního výběru.

KNEDLÍKY Do těsta přidejte opečené kostičky ze 2 housek, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vypracujte knedlíky a vařte je 20 minut. Krájejte na plátky a podávejte jako přílohu.

NOKY Lžičkami vykrajujte ze základního těsta noky a zavářejte do mírně osolené vody. Podávejte s oblíbenou smetanovou omáčkou na gnocchi, ale lze i nasladko jako šišky s mákem či opečenou strouhankou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit