Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky, šišky, placičky, ovocné knedlíky, ale i dezerty a sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná. Pusťte se do něj s námi! Naučíme vás základní bramborové těsto a přidáme hned 4 sladké nápady, jak ho využít (viz Související recepty).
Postup
Vařené vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do velké mísy mačkadlem na brambory.
Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob.
Zpracovávejte vařečkou, až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – vždy záleží na bramborách.
Hotové těsto použijte na povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém, švestkové bramborové knedlíky s marcipánem, bramborové koblížky s dušenými jablky, šneky s ořechy a rumovou polevou nebo naslano (viz 4 slané recepty níže).
Tipy pro skvělý výsledek
BRAMBORY Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.
MOUKA Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby.
STROUHÁNÍ Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na struhadle (i v robotu). Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. (Redaktorka Stáňa Moravcová uvádí, že viděla i přípravu pomocí strunového kolečka na dělání kostek do bramborového salátu. Hospodyně s ním brambory opakovaně na válu prolisovávala a zároveň čechrala. Výsledek pak byl dokonalý.)
MRAŽENÍ Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by.
4 slané recepty
PLACKY Základní těsto ochuťte oblíbenými bylinkami, nakrájenými škvarky, parmazánem nebo jiným sýrem. Můžete přidat i kypřicí prášek a vytvarovat placky. Pečte při 170 °C 15–20 minut dozlatova. Lze i na pánvi na menším množství oleje.
ZÁVINY Postupujte jako v receptu na šneky, jen do těsta balte slanou náplň podle vlastního výběru.
KNEDLÍKY Do těsta přidejte opečené kostičky ze 2 housek, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vypracujte knedlíky a vařte je 20 minut. Krájejte na plátky a podávejte jako přílohu.
NOKY Lžičkami vykrajujte ze základního těsta noky a zavářejte do mírně osolené vody. Podávejte s oblíbenou smetanovou omáčkou na gnocchi, ale lze i nasladko jako šišky s mákem či opečenou strouhankou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Škubánky a šulánky aneb Jak na nejlepší bramborové těsto(11 receptů )