Základní bramborové těsto

Základní bramborové těsto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 45 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky, šišky, placičky, ale i dezerty a sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná. Pusťte se do něj s námi! 

Související recepty

Suroviny

brambory 700 g
větší, moučné (varný typ C), den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
krupička dětská 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
+ na vál
škrob 2 PL
bramborový

1 Vařené vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do velké mísy mačkadlem na brambory (viz obrázky vpravo).

2 Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob.

3 Zpracovávejte vařečkou, až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – vždy záleží na bramborách. 

TIPY PRO SKVĚLÝ VÝSLEDEK

BRAMBORY Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.

MOUKA Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby.

STROUHÁNÍ Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na struhadle (i v robotu). Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. (Redaktorka Stáňa Moravcová uvádí, že viděla i přípravu pomocí strunového kolečka na dělání kostek do bramborového salátu. Hospodyně s ním brambory opakovaně na válu prolisovávala a zároveň čechrala. Výsledek pak byl dokonalý.)

MRAŽENÍ Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

4 SLANÉ RECEPTY

PLACKY Základní těsto ochuťte oblíbenými bylinkami, nakrájenými škvarky, parmazánem nebo jiným sýrem. Můžete přidat i kypřicí prášek a vytvarovat placky. Pečte při 170°C 15–20 minut dozlatova. Lze i na pánvi na menším množství oleje.

ZÁVINY Postupujte jako v receptu na šneky (str. 108), jen do těsta balte slanou náplň podle vlastního výběru.

KNEDLÍKY Do těsta přidejte opečené kostičky ze 2 housek, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vypracujte knedlíky a vařte je 20 minut. Krájejte na plátky a podávejte jako přílohu.

NOKY Lžičkami vykrajujte ze základního těsta noky a zavářejte do mírně osolené vody. Podávejte s oblíbenou smetanovou omáčkou na gnocchi, ale lze i nasladko jako šišky s mákem či opečenou strouhankou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit