Základní bramborové těsto

Základní bramborové těsto

3.1 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 30 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2120 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 349 g
Tuky 45 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte knedlíky, šišky, placičky, ale i dezerty a sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná. Pusťte se do něj s námi! 

Suroviny

brambory 700 g
větší, moučné (varný typ C), den předem uvařené ve slupce
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
sůl
krupička dětská 100 g
mouka pšeničná hrubá 150 g
+ na vál
škrob 2 PL
bramborový

1 Vařené vychladlé brambory oloupejte a prolisujte do velké mísy mačkadlem na brambory (viz obrázky vpravo).

2 Přidejte vejce i žloutek, osolte, přisypte krupičku, většinu mouky a škrob.

3 Zpracovávejte vařečkou, až se hmota spojí. Pak vyklopte na pomoučněný vál a rychle hněťte, až vznikne vláčné nelepivé těsto. Podle potřeby přisypte další mouku, pokud je těsto příliš řídké, nebo naopak další vejce, je-li těsto tuhé – vždy záleží na bramborách. 

TIPY PRO SKVĚLÝ VÝSLEDEK

BRAMBORY Měly by být moučnaté (varný typ C). Ideální jsou pozdní, které byly už nějaký čas uložené. Do těsta můžete zpracovat i napohled ne právě nejhezčí hlízy. Pamatujte však, že každá odrůda a várka brambor je jiná, má jinou savost a škrobnatost, proto je třeba přisypávat mouku postupně a řídit se konzistencí těsta.

MOUKA Vliv na konzistenci má i obsah lepku v mouce. Platí tady dvojnásob, že množství uvedená v receptech jsou orientační a je třeba je operativně měnit podle potřeby.

STROUHÁNÍ Nejlepší je brambory prolisovat k tomu určeným mačkadlem. Jdou taky nastrouhat na struhadle (i v robotu). Naopak se nedoporučuje šťouchadlo na kaši nebo sekací nástavec v robotu. (Redaktorka Stáňa Moravcová uvádí, že viděla i přípravu pomocí strunového kolečka na dělání kostek do bramborového salátu. Hospodyně s ním brambory opakovaně na válu prolisovávala a zároveň čechrala. Výsledek pak byl dokonalý.)

MRAŽENÍ Hotové vařené pokrmy z bramborového těsta, jako jsou taštičky, šišky nebo knedlíky, se dají dobře mrazit. Před podáváním je pak stačí prohřát na pařáku nebo v mikrovlnné troubě. Naopak syrové těsto mrazit nedoporučujeme, zřídlo by. 

4 SLANÉ RECEPTY

PLACKY Základní těsto ochuťte oblíbenými bylinkami, nakrájenými škvarky, parmazánem nebo jiným sýrem. Můžete přidat i kypřicí prášek a vytvarovat placky. Pečte při 170°C 15–20 minut dozlatova. Lze i na pánvi na menším množství oleje.

ZÁVINY Postupujte jako v receptu na šneky (str. 108), jen do těsta balte slanou náplň podle vlastního výběru.

KNEDLÍKY Do těsta přidejte opečené kostičky ze 2 housek, nasekanou petrželku a špetku muškátového květu. Vypracujte knedlíky a vařte je 20 minut. Krájejte na plátky a podávejte jako přílohu.

NOKY Lžičkami vykrajujte ze základního těsta noky a zavářejte do mírně osolené vody. Podávejte s oblíbenou smetanovou omáčkou na gnocchi, ale lze i nasladko jako šišky s mákem či opečenou strouhankou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit