Kvásek (Vecchia madre)

Kvásek (Vecchia madre)

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné na 1kg mouky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 573 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 65 g
Tuky 24 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tajemství pečiva spočívá v použití kvásku, který si pekař přivezl až ze Sicílie. Využijete ho v receptu na pane campagnolo.

Suroviny

olivový olej extra panenský 3 ČL
+ na vymazání misky a přelití
droždí čerstvé 5 g
mouka pšeničná hladká 100 g
plus 1 kg
pivo světlé 60 ml

1 Olej, droždí, 100 g mouky a pivo smíchejte s trochou vlažné vody. Těstíčko dejte do olejem vymazané mističky, přelijte olejem a uprostřed udělejte prstem důlek. Překryjte fólií a nechte 48 hodin stát, aby kvásek začal kysele vonět.

2 Přidejte kilo mouky, zapracujte a nechte den stát; kvásek je hotový.

NĚCO NAVÍC
Kvásek můžete mít navěky, stačí jen, když dávku nezpracujete celou a necháte si 100 g stranou. Kousek usaďte do olejem vymaštěné mističky, udělejte důlek a dejte do lednice; vydrží tam měsíc i dva. Pak vždy jen stačí přidat kilo mouky a znova vypracovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit