Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový závin

Jemné a vláčné

Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Česká

Ingredience

    • 1 kg brambor, uvařených zhruba  dvě hodiny předem a vychladlých
    • 500 g polohrubé mouky
    • 1/2 sáčku prášku do pečiva
    • 50 g změklého másla
    • 2 lžíce mléka
    • špetku soli

    Na náplň:

    • 100 g másla nebo olivového oleje
    • 1 kg zelí, jemně nakrájeného
    • 1 jemně nakrájenou střední cibuli
    • 1 lžíce hladké mouky na zaprášení
    • 3 lžíce octa
    • 4 lžíce cukru
    • 1 lžičku soli
    • hrst rozinek
    • pepř a kmín na dochucení
    • 1 žloutek
    • 100 g mandlových lupínků
    • tuk na pomaštění plechu

     

Příprava jídla

1. Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a prosijte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte je chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.

2. Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit.

3. Zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte. Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.

4. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.55

Přidat komentář