Recept pochází z knihy Jaroslava Vašáka Regionální pokrmy z Čech, Moravy a Slezska. Dříve se pekl po vyškvaření sádla. Nejlépe chutná druhý den.
Suroviny
mouka pšeničná polohrubá
450
g
+ trocha na poprášení
krystalový cukr
150
g
vepřové škvarky
200
g
jemně mleté
vejce
1
ks
žloutek
2
ks
mléko
250
ml
kypřicí prášek do pečiva
½
ks
meruňkový džem
1
sklenka
malá
Postup
1
Z polohrubé mouky, cukru, škvarků, žloutků, mléka a kypřicího prášku rychle vypracujte vláčné těsto. Pomocí válečku ho na lehce pomoučněné ploše rozválejte na placku asi centimetr vysokou.
2
Placku potřete marmeládou a stočte v závin, potřete našlehaným vajíčkem a pečte zvolna v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů )