Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 závin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1160 kcal
Bílkoviny 44 g
Sacharidy 77 g
Tuky 69 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle veskrze podzimní závin nás v redakci naprosto nadchnul! Křupavá semínka na povrchu mu dodávají závěrečný šmrnc.

Související recepty

Suroviny

listové těsto 1 ks
jeden plát
vejce 1 ks
prošlehané
dýňová semínka
na posypání
Na náplň
rostlinný olej 1 PL
cibule 2 ks
nakrájená najemno
tymián 2 snítka
odrhnuté lístky
kuře 100 g
grilované nebo pečené, obranné a nakrájené na kousky
dýně 1 ks
dýně hokkaido zbavená semínek a nakrájená na asi 1–2cm kostky
víno bílé 100 ml
sůl a pepř
smetana ke šlehání 2 PL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte tymiánové lístky, a až se rozvoní, přihoďte kuřecí maso a kousky dýně. Opečte, zalijte vínem, osolte a opepřete a nechte téměř všechnu tekutinu vyvařit – dýňové kostky by měly částečně, ale ne zcela změknout. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla. Náplň nechte zcela vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.

2 Náplň rozložte na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin pak přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypte dýňovými semínky a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit