Tenhle veskrze podzimní závin nás v redakci naprosto nadchnul! Křupavá semínka na povrchu mu dodávají závěrečný šmrnc.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte tymiánové lístky, a až se rozvoní, přihoďte kuřecí maso a kousky dýně. Opečte, zalijte vínem, osolte a opepřete a nechte téměř všechnu tekutinu vyvařit – dýňové kostky by měly částečně, ale ne zcela změknout. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla. Náplň nechte zcela vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.
Náplň rozložte na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin pak přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypte dýňovými semínky a pečte 20 minut dozlatova.
Kroky k úspěchu aneb Co a jak do závinu zabalit NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu. Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ
Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta. Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!ZPŮSOBY BALENÍ
KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte. ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů. S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět. SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů.POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ
Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout. Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet?Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 105 dýňových receptů aneb Jak zpracovat dýni od slupky až po semínka(105 receptů )
- Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny(13 receptů )
- 24 skvělých slaných receptů z listového těsta(24 receptů )
- Jak na nejlepší grilované kuře: Správná teplota a dobrá marináda jsou základ úspěchu. O ostatní se postará gril nebo trouba(15 receptů )