Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomerančová marmeláda

Pomerančová zavařenina se uplatní i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: asi 4 sklenice
Doba přípravy: Do 30 minut
Máčení: přes noc
PT2H30M
Vaření 2:30
Zavařenina Britská

Ingredience

    • 8 velkých pomerančů
    • 2,2 kg krupicového cukru

Příprava jídla

Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené. Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy. Všechnu šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.

Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny. Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut. Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.

Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slaninový džem

Mandarinkový koláč

Citronový cheesecake

Jogurtový krém s citronem

Kořeněné hovězí na pomerančích

Kachna na grapefruitu

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, chci se zeptat, to se vaří i se slupkou?
Obrazek uzivatele
Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.
Obrazek uzivatele
A osm pomerančů je na gramáž asi kolik? 2kg? Díky.
Obrazek uzivatele
Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.
Obrazek uzivatele
Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.
Obrazek uzivatele
Aby nezhořkla je potřeba odstranit bílý vnitřek ale taky mi nezhoustla. Udělala jsem karamelizací, po částech na panvičče a přidala jsem do části marmelády zázvor. Nakonec super:)

Přidat komentář