0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

3.7 / 5. Počet hodnocení: 38
Do hodiny Snadné na 1 kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5183 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 1159 g
Tuky 14 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava broskvového džemu dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

Suroviny

broskve 1.25 kg
pevné, zralé
želírovací cukr 1 kg
2:1
citronová štáva 2 ks
ze 2 citronů
koňak 4 PL
armagnac nebo brandy
vanilkový lusk 2 ks

1 Broskve spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte. Odpeckujte je a pokrájejte na silné plátky. Pak je promíchejte s cukrem a vymačkanou citronovou šťávou a nechte v hrnci rozležet několik hodin.

2 Potom směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 20 minut zvolna bublat, až broskve změknou. Celou dobu sbírejte pěnu. Znovu zvyšte plamen a vařte zprudka asi 25 minut, až směs zhoustne (viz Něco navíc).

3 Odstavte, seberte pěnu a nechte 10 minut zchladnout. Pak vmíchejte koňak. Marmeládu naplňte do horkých sklenic, do každé vložte kousek vanilkového lusku a uzavřete. Ochutnávat můžete začít za měsíc, ale po delší době je marmeláda ještě lepší. Vydrží nejméně jeden rok.

NĚCO NAVÍC
Když marmeládu kápnete na studený talířek, měla by po pár minutách ztuhnout tak, že když kapkou táhnete vařečku, okraje kolem zvrásní.
 

Recept je převzatý z knihy Oded Schwartz: Konzervování, Ikar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit