Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 51
Do hodiny Snadné na 1 kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5183 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 1159 g
Tuky 14 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava broskvového džemu dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

Suroviny

broskve 1,25 kg
pevné, zralé
želírovací cukr 1 kg
2:1
ze 2 citronů
armagnac nebo brandy

Postup

1

Broskve spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte. Odpeckujte je a pokrájejte na silné plátky. Pak je promíchejte s cukrem a vymačkanou citronovou šťávou a nechte v hrnci rozležet několik hodin.

2

Potom směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 20 minut zvolna bublat, až broskve změknou. Celou dobu sbírejte pěnu. Znovu zvyšte plamen a vařte zprudka asi 25 minut, až směs zhoustne (viz Něco navíc).

3

Odstavte, seberte pěnu a nechte 10 minut zchladnout. Pak vmíchejte koňak. Marmeládu naplňte do horkých sklenic, do každé vložte kousek vanilkového lusku a uzavřete. Ochutnávat můžete začít za měsíc, ale po delší době je marmeláda ještě lepší. Vydrží nejméně jeden rok.

NĚCO NAVÍC
Když marmeládu kápnete na studený talířek, měla by po pár minutách ztuhnout tak, že když kapkou táhnete vařečku, okraje kolem zvrásní.

Recept je převzatý z knihy Oded Schwartz: Konzervování, Ikar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín