
Pečínka v seně
Seno původně sloužilo jako tepelná izolace. Ve viktoriánských dobách se na pikniky balily pečeně z trouby ještě zatepla do bedýnek a obkládaly senem. Jeho vůně maso prostoupila tak nádherně, že se začalo používat už při vaření. I ve velmi zjemnělých kuchyních!
Ingredience
- kousek vepřové pečínky (6 kotlet v celku)
- 6 stroužků česneku, pokrájených na ,sirky‘
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 hrsti slámy nebo sena
- 1 snítka tymiánu
- 170 ml bílého vína
- 2 šalotky
- 6 topinamburů (mívá Country Life) nebo malých brambůrek
Příprava jídla
Troubu předehřejte na 180 °C. Do masa udělejte několik zářezů a vložte do nich kousky česneku. Olej rozehřejte v pánvi a maso na něm ze všech stran opečte, asi deset minut.
Seno a tymián dejte do kastrolu a zalijte vínem. Vložte maso, celé šalotky a topinambury nebo brambory, zakryjte poklicí a pečte v troubě asi hodinu.
Něco navíc
Topinambury, zvané i židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou hlízky jednoho druhu slunečnice, která běžně (planě) roste i u nás. Jsou jemné a nasládlé.
Přidat komentář