Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečínka v seně
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1315 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 132 g
Tuky 56 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Seno původně sloužilo jako tepelná izolace. Ve viktoriánských dobách se na pikniky balily pečeně z trouby ještě zatepla do bedýnek a obkládaly senem. Jeho vůně maso prostoupila tak nádherně, že se začalo používat už při vaření. I ve velmi zjemnělých kuchyních!

Suroviny

kotleta
6 kotlet v celku
česnek 6 stroužků
pokrájených na „sirky"
olivový olej 4 PL
3 hrsti
sláma nebo seno
tymián 1 snítka
topinambury 6 ks
možno nahradit malými brambůrky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Do masa udělejte několik zářezů a vložte do nich kousky česneku. Olej rozehřejte v pánvi a maso na něm ze všech stran opečte, asi deset minut.

2

Seno a tymián dejte do kastrolu a zalijte vínem. Vložte maso, celé šalotky a topinambury nebo brambory, zakryjte poklicí a pečte v troubě asi hodinu.

Něco navíc
Topinambury, zvané i židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou hlízky jednoho druhu slunečnice, která běžně (planě) roste i u nás. Jsou jemné a nasládlé.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín