Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Zelný štrúdl s cibulí

Popis receptu: 
zkopirovano z idnes
Autor: Klára Urbánková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Příprava: 45 minut + 30 minut pečení Na 2 štrúdly Na těsto: * 400 g hladké mouky * 250 g hery * 1 vejce * 80-100 ml vody * sůl * 1 lžička citronové šťávy nebo octa Na náplň: * 1 hlávka zelí, asi 1,25 kg * 2 cibule, sůl * 100 g másla * 1 vejce na potření těsta

Příprava jídla

1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Do mísy nebo na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájený tuk a nožem nebo hnětačem zapracujeme. Přidáme vejce, sůl, vodu, citronovou šťávu nebo ocet a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny v chladu odležet. 2. Zelí nakrouháme do mísy, prosolíme a promačkáme, aby pustilo šťávu. Necháme chvíli odležet, vyždímáme a šťávu slijeme. V kastrolu rozpustíme máslo, vložíme na plátky nakrájenou cibuli, necháme ji zpěnit, polovinu jí vyjmeme a necháme stranou. Přidáme zelí a dusíme pod poklicí doměkka. Necháme vychladnout, a je-li třeba, dosolíme. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme na dva obdélníky zhruba o délce plechu. Na každý díl těsta rozprostřeme zelí a po delší straně stočíme jako roládu. Konce závinu přitiskneme k sobě a ohrneme dolů. 3. Štrúdly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních asi 10 minut, potom snížíme teplotu na 170-180 stupňů a dopékáme dozlatova dalších asi 20 minut. Asi 10 minut před dopečením poklademe povrch štrúdlů osmahnutou zbylou cibulí.
REKLAMA

Přidat komentář