0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový koláč s řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 56
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4855 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 576 g
Tuky 237 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa exceluje nejen na slano či na kyselo, ale také na sladko. V kombinaci s čokoládou je přímo skvělá!

Suroviny

červená řepa 2 ks
střední, předem upečená (v alobalu asi 1,5h při 180°C)
vejce 3 ks
krupicový cukr 220 g
slunečnicový olej 170 ml
lze nahradit arašídovým
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit vanilkovým cukrem
mouka pšeničná hladká 170 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
jemně mletá
kakao holandského typu 60 g
tuk
na vymazání formy
Na polevu
moučkový cukr 220 g
máslo 2 PL
změklé

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. V robotu rozmixujte oloupanou řepu (nezapomeňte zakrýt komínek). Pak komínkem po jednom přidávejte vejce, postupně vsypte cukr a šlehejte, až vznikne hezká růžová směs. Přilijte olej a vanilkový extrakt.

2

Vypněte robot, sejměte víko a navrch prosejte mouku, prášek, sodu a kakao. Prošlehávejte ještě minutu, pak setřete směs ze stěn stěrkou a pokračujte další minutu. Měli byste získat husté, lesklé, sytě hnědé těsto.

3

Vlijte do připravené formy a pečte asi čtyřicet minut; otestujte špejlí. Nechte pět minut chladnout ve formě, pak vyjměte. Potřete polevou utřenou z cukru a másla.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Evíček Hopsavý

Nejlepší koláč, s kterým jsem kdy měla čest. Místo máslové polevy na něj dávám tvaroh rozšlehaný s medem, rumem a smetanou.

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč