Čokoládový koláč s řepou

Čokoládový koláč s řepou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (51)
Do hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4867 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 577 g
Tuky 276 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Červená řepa exceluje nejen na slano či na kyselo, ale také na sladko. V kombinaci s čokoládou je přímo skvělá!

Suroviny

řepa 2 ks
střední, předem upečená (v alobalu asi 1,5h při 180°C)
vejce 3 ks
krupicový cukr 220 g
slunečnicový olej 170 ml
lze nahradit arašídovým
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit vanilkovým cukrem
mouka pšeničná hladká 170 g
+ na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
jemně mletá
kakao 60 g
tuk
na vymazání formy
Na polevu
moučkový cukr 220 g
máslo 2 PL
změklé

1 Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. V robotu rozmixujte oloupanou řepu (nezapomeňte zakrýt komínek). Pak komínkem po jednom přidávejte vejce, postupně vsypte cukr a šlehejte, až vznikne hezká růžová směs. Přilijte olej a vanilkový extrakt.

2 Vypněte robot, sejměte víko a navrch prosejte mouku, prášek, sodu a kakao. Prošlehávejte ještě minutu, pak setřete směs ze stěn stěrkou a pokračujte další minutu. Měli byste získat husté, lesklé, sytě hnědé těsto.

3 Vlijte do připravené formy a pečte asi čtyřicet minut; otestujte špejlí. Nechte pět minut chladnout ve formě, pak vyjměte. Potřete polevou utřenou z cukru a másla.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Evíček Hopsavý

Nejlepší koláč, s kterým jsem kdy měla čest. Místo máslové polevy na něj dávám tvaroh rozšlehaný s medem, rumem a smetanou.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit