Červená řepa exceluje nejen na slano či na kyselo, ale také na sladko. V kombinaci s čokoládou je přímo skvělá! Důkazem toho je tento snadný recept na čokoládový koláč s řepou naprosto rafinovaně doplněný cukrovou polevou.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 23 cm vymažte a vysypte moukou. V robotu rozmixujte oloupanou řepu (nezapomeňte zakrýt komínek). Pak komínkem po jednom přidávejte vejce, postupně vsypte cukr a šlehejte, až vznikne hezká růžová směs. Přilijte olej a vanilkový extrakt.
Vypněte robot, sejměte víko a navrch prosejte mouku, kypřící prášek, sodu a kakao. Prošlehávejte ještě minutu, pak setřete směs ze stěn stěrkou a pokračujte další minutu. Měli byste získat husté, lesklé, sytě hnědé těsto.
Vlijte do připravené formy a pečte asi čtyřicet minut; otestujte špejlí. Nechte pět minut chladnout ve formě, pak vyjměte. Potřete polevou utřenou z cukru a másla.
Komentáře
Nejlepší koláč, s kterým jsem kdy měla čest. Místo máslové polevy na něj dávám tvaroh rozšlehaný s medem, rumem a smetanou.