Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Snadné na 24 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8482 kcal
Bílkoviny 199 g
Sacharidy 680 g
Tuky 530 g
Vláknina 112 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémy můžete volně střídat, i různě ochucovat. Třeba na malinovém cupcaku se bude báječně vyjímat krém ochucený limetovou kůrou a šťávou. Fantazii se meze nekladou!

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 250 g
vanilkový lusk 1 ks
vejce 4 ks
mouka pšeničná hladká 350 g
kypřicí prášek do pečiva 2.25 ČL
mléko 250 ml
maliny 1 hrnek
mražené, asi 100 g
60 ml
sladká sherry
Na krémovou polevu
smetana na vaření 375 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
žloutek 4 ks
krupicový cukr 60 g
škrob 2 ČL
maizena
smetana ke šlehání 250 ml

1 V kastrůlku pomalu přiveďte k varu 12% smetanu s vanilkovým luskem. Stáhněte z ohně a vyjměte vanilku. V míse prošlehejte žloutky, cukr a škrob. Pramínkem za stálého šlehání přilévejte horkou ochucenou smetanu. Vraťte na oheň a mírně zahřívejte za stálého míchání 8–10 minut, až směs zhoustne a přestane stékat z vařečky. Vložte do chladničky odpočinout.

2 Předehřejte troubu na 160 °C. V míse prošlehejte máslo, cukr a dřeň vyškrábnutou z vanilky. Postupně zašlehejte vejce. Zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem. Nakonec vmíchejte mléko a maliny a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (každý po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15–20 minut. Po vyjmutí z trouby pokapejte horké dortíky sherry a nechte vychladnout. Přidejte smetanu ke šlehání do žloutkového krému a našlehejte. Naneste na dortíky.

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit