Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (84)
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4016 kcal
Bílkoviny 86 g
Cukr 502 g
Tuky 183 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 PL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 60 ml
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový…)
cuketa 160 g
neloupaná, střední velikosti, nastrouhaná najemno a vymačkaná, aby se zbavila přebytečné vody
mléko 60 ml
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
mléko 125 ml
pudinkový prášek 0.5 bal
vanilkový
máslo 50 g
nakrájené a změklé
moučkový cukr 75 g
tvaroh měkký 125 g
polotučný, v alobalu
rum 1 PL
nehlépe bílý
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 75 g
kvalitní, rozlámaná
smetana ke šlehání 60 ml

1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte. Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto. Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

2 Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte. Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

3 Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

4 V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání. Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit