
Cuketová buchta
Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 lžíce kypřicího prášku + špetka soli
- 2 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 60 ml rostlinného oleje neutrální chuti (slunečnicový, řepkový...)
- 160 g neloupané cukety (do střední velikosti), nastrouhané najemno a vymačkané, aby se zbavila přebytečné vody
- 60 ml mléka
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
- 125 ml mléka
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- 50 g másla, nakrájeného a změklého
- 75 g moučkového cukru
- 125 g polotučného měkkého tvarohu v alobalu
- 1 lžíce rumu (nejlépe bílého)
- 75 g kvalitní tmavé čokolády, rozlámané
- 60 ml smetany ke šlehání
NA KRÉM
NA ČOKOLÁDOVOU POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte. Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto. Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.
2 Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte. Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.
3 Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).
4 V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání. Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.
Přidat komentář