0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketová buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 182
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4016 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 502 g
Tuky 183 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta. Cuketová buchta je rychlý moučník, do kterého schováte pěknou dávku zeleniny.

 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
kypřicí prášek do pečiva ½ PL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 60 ml
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový…)
cuketa 160 g
neloupaná, střední velikosti, nastrouhaná najemno a vymačkaná, aby se zbavila přebytečné vody
mléko 60 ml
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
mléko 125 ml
pudinkový prášek ½ bal
vanilkový
máslo 50 g
nakrájené a změklé
moučkový cukr 75 g
polotučný, v alobalu
rum 1 PL
nehlépe bílý
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 75 g
kvalitní, rozlámaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte.

4

Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto.

5

Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

6

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

7

Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte.

8

Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

9

Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

10

V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání.

11

Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč