0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketová buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 179
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4016 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 502 g
Tuky 183 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta. Cuketová buchta je rychlý moučník, do kterého schováte pěknou dávku zeleniny.

 

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 250 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 PL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
krupicový cukr 150 g
rostlinný olej 60 ml
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový…)
cuketa 160 g
neloupaná, střední velikosti, nastrouhaná najemno a vymačkaná, aby se zbavila přebytečné vody
mléko 60 ml
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
mléko 125 ml
pudinkový prášek 0.5 bal
vanilkový
máslo 50 g
nakrájené a změklé
moučkový cukr 75 g
tvaroh měkký 125 g
polotučný, v alobalu
rum 1 PL
nehlépe bílý
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 75 g
kvalitní, rozlámaná
smetana ke šlehání 60 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte.

4

Pak do vzniklého krému přidejte prosátou mouku, vymačkané strouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto.

5

Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

6

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

7

Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte.

8

Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

9

Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

10

V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání.

11

Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.

Související články

Moučníky s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

Moučníky s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...
Druhy cukety a její zdravotní benefity
  • Zajímavosti

Druhy cukety a její zdravotní benefity

Z cukety můžete připravit nespočet slaných i sladkých pokrmů. Snadno ji vypěstujete na záhonu nebo dokonce v květináči. Nahlédněte do světa cuket a pochutnejte si na ní spolu s námi. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit