Cuketová buchta je skvělou příležitostí, jak do sladkých buchet nebo chlebíčků schovat zeleninu. Cukety jim dodají vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta. Cuketová buchta je rychlý a výborný moučník, ozdobený krémem a čokoládovou polevou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli.
Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte.
Pak do vzniklé směsi přidejte prosátou mouku, vymačkané nastrouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto.
Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.
Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte.
Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.
Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).
V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání.
Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.