Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketová buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 240
Do 90 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4016 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 502 g
Tuky 183 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cuketová buchta je skvělou příležitostí, jak do sladkých buchet nebo chlebíčků schovat zeleninu. Cukety jim dodají vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Když je neoloupete, postarají se i o zajímavou barvu těsta. Cuketová buchta je rychlý a výborný moučník, ozdobený krémem a čokoládovou polevou.

 

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ PL
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
rostlinný olej 60 ml
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový…)
cuketa 160 g
neloupaná, střední velikosti, nastrouhaná najemno a vymačkaná, bez přebytečné vody
mléko 60 ml
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na krém
mléko 125 ml
vanilkový
nakrájené a změklé
polotučný, v alobalu
rum 1 PL
nehlépe bílý
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 75 g
kvalitní, rozlámaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Mouku prosejte s kypřicím práškem a špetkou soli.

3

Vejce vyšlehejte do pěny s krupicovým cukrem, pak přilijte olej a znovu vyšlehejte.

4

Pak do vzniklé směsi přidejte prosátou mouku, vymačkané nastrouhané cukety a mléko. Promíchejte, aby vzniklo těsto.

5

Nalijte ho do kulaté formy o průměru cca 24 cm vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

6

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Upečený korpus vyklopte a nechte vychladnout.

7

Na krém v troše mléka rozmíchejte pudinkový prášek. V rendlíku přiveďte k varu zbývající mléko, přidejte pudinkové mléko a 2 minuty míchejte a vařte.

8

Odstavte, přelijte do mísy, nechte skoro vychladnout (často přitom míchejte), pak po dávkách ručním elektrickým šlehačem zašlehávejte kousky másla, moučkový cukr, tvaroh a nakonec rum.

9

Krémem potřete vychladlý korpus a uložte ho do chladničky (aby pořádně zpevnil, raději přes noc).

10

V kastrůlku na co nejmenším ohni zvolna zahřejte rozlámanou čokoládu a smetanu ke šlehání.

11

Míchejte, až se čokoláda rozpustí. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut stát. Polevou ozdobně přelijte krém na buchtě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...