0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4443 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 391 g
Tuky 237 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky španělský recept – jogurt se hojně používá v maurské kuchyni a z rozinek a mandlí se peče v celém Španělsku. A sherry dodá koláči správný šmrnc.

Suroviny

rozinky 250 g
sherry 200 ml
máslo
na vymazání formy
jogurt bílý 150 ml
olej 150 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
mandle 100 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
třtinový cukr 100 g
moučkový cukr
k posypání

1 Rozinky v misce zalijte sherry a nechte asi půl hodiny marinovat. Mezitím předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Hlubokou koláčovou formu o průměru 20 cm zlehka vymázněte máslem a dno vyložte pečicím papírem.

2 Smíchejte jogurt, olej a vejce. Do mísy vsypte mouku, mandle, kypřicí prášek a cukr a přidejte jogurtovou směs. Přidejte polovinu rozinek a zpracujte těsto. Dejte ho do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte 50–55 minut, až bude koláč na dotek pružit a zapíchnutá špejle po vytažení čistá.

3 Koláč na několika místech propíchejte špejlí, přelijte ho pěti lžícemi sherry a nechte nasáknout. Pokud budete koláč připravovat s předstihem, v této fázi ho můžete uchovat ve vzduchotěsném obalu až tři dny.

4 Koláč podávejte nakrájený na řezy, teplý nebo vychlazený a pocukrovaný. Servírujte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou posypanou prohřátými zbývajícími rozinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit