Mandlovo-rozinkový koláč se sherry

Mandlovo-rozinkový koláč se sherry

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4279 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 389 g
Tuky 232 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Typicky španělský recept – jogurt se hojně používá v maurské kuchyni a z rozinek a mandlí se peče v celém Španělsku. A sherry dodá koláči správný šmrnc.

Suroviny

rozinky 250 g
víno červené 200 ml
medium dry / sladké
máslo
na vymazání formy
150 ml
bílý jogurt tučný, doporučujeme Choceňský
olej 150 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
mandle 100 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
(výborný je Alnatura, drogeri Dmú
třtinový cukr 100 g
moučkový cukr
k posypání

Rozinky v misce zalijte sherry a nechte asi půl hodiny marinovat. Mezitím předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Hlubokou koláčovou formu o průměru 20 cm zlehka vymázněte máslem a dno vyložte pečicím papírem.

Smíchejte jogurt, olej a vejce. Do mísy vsypte mouku, mandle, kypřicí prášek a cukr a přidejte jogurtovou směs. Přidejte polovinu rozinek a zpracujte těsto. Dejte ho do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte 50–55 minut, až bude koláč na dotek pružit a zapíchnutá špejle po vytažení čistá.

Koláč na několika místech propíchejte špejlí, přelijte ho pěti lžícemi sherry a nechte nasáknout. Pokud budete koláč připravovat s předstihem, v této fázi ho můžete uchovat ve vzduchotěsném obalu až tři dny.

Koláč podávejte nakrájený na řezy, teplý nebo vychlazený a pocukrovaný. Servírujte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou posypanou prohřátými zbývajícími rozinkami.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit