Mandlovo-rozinkový koláč se sherry

Mandlovo-rozinkový koláč se sherry

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4443 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 391 g
Tuky 237 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky španělský recept – jogurt se hojně používá v maurské kuchyni a z rozinek a mandlí se peče v celém Španělsku. A sherry dodá koláči správný šmrnc.

Suroviny

rozinky 250 g
sherry 200 ml
máslo
na vymazání formy
jogurt bílý 150 ml
olej 150 ml
vejce 3 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
mandle 100 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
třtinový cukr 100 g
moučkový cukr
k posypání

1 Rozinky v misce zalijte sherry a nechte asi půl hodiny marinovat. Mezitím předehřejte troubu na 180/160 stupňů. Hlubokou koláčovou formu o průměru 20 cm zlehka vymázněte máslem a dno vyložte pečicím papírem.

2 Smíchejte jogurt, olej a vejce. Do mísy vsypte mouku, mandle, kypřicí prášek a cukr a přidejte jogurtovou směs. Přidejte polovinu rozinek a zpracujte těsto. Dejte ho do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte 50–55 minut, až bude koláč na dotek pružit a zapíchnutá špejle po vytažení čistá.

3 Koláč na několika místech propíchejte špejlí, přelijte ho pěti lžícemi sherry a nechte nasáknout. Pokud budete koláč připravovat s předstihem, v této fázi ho můžete uchovat ve vzduchotěsném obalu až tři dny.

4 Koláč podávejte nakrájený na řezy, teplý nebo vychlazený a pocukrovaný. Servírujte nejlépe s vanilkovou zmrzlinou posypanou prohřátými zbývajícími rozinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/4

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit