Když koňakové špičky, tak ty z pražské kavárny Cafe-Cafe! Jejich cukrář na naši žádost upravil svou verzi náplně na poctivě alkoholovou. Likérové špičky jsou retro zákusek, na který řada z nás nedá dopustit. A co teprve jejich domácí verze z poctivých surovin? Tady je!
Suroviny
Postup
Krém připravte den předem: přiveďte k varu 300 ml smetany s 50 g tuku. Přisypte kakao a cukr (můžete přidat i vanilkový cukr) a nechte minutu provařit. Pořádně rozmíchejte. Nechte den odležet v chladu. Pak přidejte zbylých 100 ml smetany a vyšlehejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Na piškoty vyšlehejte zvlášť bílek do sněhu a zvlášť žloutek. Do žloutku přidejte 50 ml vody a pudink. Smíchejte se sněhem a cukrem a přidejte mouku. Směs nastříkejte na plech do tvaru koleček o průměru 4 cm. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem cca 8 minut dorůžova.
Po vychladnutí na piškoty nastříkejte pařížský krém sáčkem s tzv. dvojitou trubičkou na špičky 32/24 mm (má zaslepený střed, prodává Fiala Praha). Střed naplňte vaječným likérem zahuštěným podle potřeby sušenou smetanou nebo mlékem. Vršek zastříkněte pařížským krémem a nechte 2 hodiny v mrazáku ztuhnout.
Špičky namáčejte v čokoládě rozpuštěné se 100% tukem a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladu.