Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koňakové špičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.6/5 Počet hodnocení: 204
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 10 špiček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3810 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 204 g
Tuky 301 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když koňakové špičky, tak ty z pražské kavárny Cafe-Cafe! Jejich cukrář na naši žádost upravil svou verzi náplně na poctivě alkoholovou. Likérové špičky jsou retro zákusek, na který řada z nás nedá dopustit. A co teprve jejich domácí verze z poctivých surovin? Tady je!

Suroviny

Na pařížský krém
tuk 50 g
100%
Na piškoty
vejce 1 ks
cukr 60 g
vanilkový
Na náplň
vaječný likér 50 ml
nebo smetana na zahuštění
Na polevu
tmavá čokoláda 200 g
tuk 50 g
100%

Postup

1

Krém připravte den předem: přiveďte k varu 300 ml smetany s 50 g tuku. Přisypte kakao a cukr (můžete přidat i vanilkový cukr) a nechte minutu provařit. Pořádně rozmíchejte. Nechte den odležet v chladu. Pak přidejte zbylých 100 ml smetany a vyšlehejte.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Na piškoty vyšlehejte zvlášť bílek do sněhu a zvlášť žloutek. Do žloutku přidejte 50 ml vody a pudink. Smíchejte se sněhem a cukrem a přidejte mouku. Směs nastříkejte na plech do tvaru koleček o průměru 4 cm. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem cca 8 minut dorůžova.

3

Po vychladnutí na piškoty nastříkejte pařížský krém sáčkem s tzv. dvojitou trubičkou na špičky 32/24 mm (má zaslepený střed, prodává Fiala Praha). Střed naplňte vaječným likérem zahuštěným podle potřeby sušenou smetanou nebo mlékem. Vršek zastříkněte pařížským krémem a nechte 2 hodiny v mrazáku ztuhnout.

4

Špičky namáčejte v čokoládě rozpuštěné se 100% tukem a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín