Suroviny
rýže
1
hrnek
mléko
2
hrnky
sůl
špetka
tuk
100
g
vejce
3
ks
moučkový cukr
5
PL
vanilkový cukr
1
bal
ovocný kompot
Postup
1
Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici.
2
Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.
3
Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže.
4
Z bílků vyšleháme sníh a 2/3 dávky zlehka vmícháme k rýži.
5
Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže, navrch zbytek ovoce a 1/3 sněhu.
6
Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
7
Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.