
Vdolky
Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané.
Ingredience
- 20 g droždí
- 60 g moučkového cukru
- 250 ml mléka, vlažného
- 500 g polohrubé mouky + na poprášení
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce rumu tuzemáku
- 1 vrchovatá lžíce ghí (nebo 30 ml oleje)
- tuk na smažení (rostlinný olej, ghí, sádlo...)
- 100 g švestkových povidel
- 200 g tvrdého tvarohu (ke strouhání), nastrouhaného či rozdrobeného
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček vanilkového cukru
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2 Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Zpracujte na hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko). Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut. Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).
3 Do tuku na smažení rozehřátého asi na 180°C vkládejte vdolky, do nichž napřed udělejte důlek koncem rukojeti vařečky. Usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.
4 Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem. Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ji ozdobně nastříkejte navrch. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.
NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.
Přidat komentář