Recept, v němž se vdolky nejdřív pár minut pečou v troubě a teprve potom smaží, pochází od "Sandtnerky".
Suroviny
Postup
Smíchejte v míse 100 ml mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek; trvá to asi 10 minut.
Jakmile se na něm vytvoří bubliny, smíchejte ho se zbylým mlékem, cukrem, moukou, solí, citronovou kůrou, žloutkem a máslem. Vypracujte měkké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, vytvarujte z nich bochánky a nechte je ještě kynout na máslem potřeném plechu (nebo ho můžete vyložit pečicím papírem).
Troubu předehřejte na 200 °C.
Po půl hodině vdolky dlaní trochu roztlačte a plech vložte jen na 5 minut do trouby.
Vdolečky pak po částech klaďte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a smažte po obou stranách dozlatova. Nechte je okapat na papírových utěrkách.
Podávejte potřené povidly, posypané nastrouhaným tvarohem a s kopečkem zakysané smetany.