0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.4 / 5. Počet hodnocení: 19
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2845 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 394 g
Tuky 83 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, v němž se vdolky nejdřív pár minut pečou v troubě a teprve potom smaží, pochází od "Sandtnerky".

Suroviny

mléko 375 ml
vlažné
droždí čerstvé 0.5 bal
krupicový cukr 50 g
mouka pšeničná hladká 500 g
prosátá
sůl 1 špetka
citronová kůra 1 ČL
máslo 40 g
rozpuštěné
žloutek 1 ks
tuk
na smažení, olej, sádlo, přepuštěné máslo
švestková povidla
k podávání
tvrdý tvaroh k podávání
zakysaná smetana
k podávání

Postup

1

Smíchejte v míse 100 ml mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek; trvá to asi 10 minut.

2

Jakmile se na něm vytvoří bubliny, smíchejte ho se zbylým mlékem, cukrem, moukou, solí, citronovou kůrou, žloutkem a máslem. Vypracujte měkké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3

Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, vytvarujte z nich bochánky a nechte je ještě kynout na máslem potřeném plechu (nebo ho můžete vyložit pečicím papírem).

4

Troubu předehřejte na 200 °C.

5

Po půl hodině vdolky dlaní trochu roztlačte a plech vložte jen na 5 minut do trouby.

6

Vdolečky pak po částech klaďte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a smažte po obou stranách dozlatova. Nechte je okapat na papírových utěrkách.

Podávejte potřené povidly, posypané nastrouhaným tvarohem a s kopečkem zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit