Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 21
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2845 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 394 g
Tuky 83 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept, v němž se vdolky nejdřív pár minut pečou v troubě a teprve potom smaží, pochází od "Sandtnerky".

Suroviny

mléko 375 ml
vlažné
droždí čerstvé ½ bal
sůl 1 špetka
rozpuštěné
tuk
na smažení, olej, sádlo, přepuštěné máslo
švestková povidla
k podávání
tvrdý tvaroh k podávání
k podávání

Postup

1

Smíchejte v míse 100 ml mléka, 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek; trvá to asi 10 minut.

2

Jakmile se na něm vytvoří bubliny, smíchejte ho se zbylým mlékem, cukrem, moukou, solí, citronovou kůrou, žloutkem a máslem. Vypracujte měkké těsto. Nechte ho asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3

Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejné kousky, vytvarujte z nich bochánky a nechte je ještě kynout na máslem potřeném plechu (nebo ho můžete vyložit pečicím papírem).

4

Troubu předehřejte na 200 °C.

5

Po půl hodině vdolky dlaní trochu roztlačte a plech vložte jen na 5 minut do trouby.

6

Vdolečky pak po částech klaďte do vyšší vrstvy rozpáleného tuku a smažte po obou stranách dozlatova. Nechte je okapat na papírových utěrkách.

Podávejte potřené povidly, posypané nastrouhaným tvarohem a s kopečkem zakysané smetany.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín