Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vdolky

Zabrnkali jsme na nostalgickou notu a zavzpomínali na bavorské vdolečky, které jsme jako děti tak milovali. Recept jsme objevili v knize Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové a mírně jsme ho ještě upravili. Jsou výborné a krásně nadýchané.

Vydání: 2020/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 12 kusů
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT30M
Smažení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 20 g droždí
    • 60 g moučkového cukru
    • 250 ml mléka, vlažného
    • 500 g polohrubé mouky + na poprášení
    • špetka soli
    • 1 vejce
    • 2 lžíce rumu tuzemáku
    • 1 vrchovatá lžíce ghí (nebo 30 ml oleje)
    • tuk na smažení (rostlinný olej, ghí, sádlo...)

    K PODÁVÁNÍ

    • 100 g švestkových povidel
    • 200 g tvrdého tvarohu (ke strouhání), nastrouhaného či rozdrobeného
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 1 sáček vanilkového cukru

Příprava jídla

1 Droždí smíchejte se lžičkou moučkového cukru a polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte zbylý moučkový cukr, vejce, tuzemák, ghí (či olej) a vzešlý kvásek i většinu zbývajícího mléka. Zpracujte na hladké nelepivé těsto (podle potřeby přilijte i zbývající mléko). Těsto nechte na teplém místě zhruba 30 minut kynout. Pak ho propracujte a nechte znovu kynout aspoň 20 minut. Po nakynutí těsto rozválejte na plát silný 2 cm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 cm. Rozložte je na pomoučněný vál, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout (asi 30 minut).

Do tuku na smažení rozehřátého asi na 180°C vkládejte vdolky, do nichž napřed udělejte důlek koncem rukojeti vařečky. Usmažte je po obou stranách dorůžova. Pak je přeneste na kovovou mřížku a nechte okapat tuk nebo ho odsajte papírovými utěrkami.

Vdolky ještě vlažné potřete povidly (jsou-li příliš tuhá, mírně je prohřejte a nařeďte třeba dalším rumem) a posypte tvarohem. Ze smetany s vanilkovým cukrem ušlehejte tuhou šlehačku. Cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou ji ozdobně nastříkejte navrch. Podávejte jako moučník nebo jako sladký hlavní chod.

NĚCO NAVÍC
Kdysi se vdolky obvykle jen opékaly či pekly anebo pekly a pak teprve smažily. V poslední době se v mnoha ohledech přiblížily vdolky koblihám a smaží se. Tohle těsto na vdolky můžete naplnit a usmažit a podávat pocukrované jako masopustní koblihy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapustičková polévka

Obrácené hovězí řízky a celerovo-bramborové pyré

Pestrý salát

Přidat komentář