Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3 votes)
Do 30 minut 4

Jemné tvarohové těsto plné šťavnatého ovoce ovoní při vaření rum a při podávání doplní sladká skořicová strouhanka. Počet knedlíků závisí na velikosti rynglí a také na tom, jak silné těsto máte rádi.

Suroviny

máslo 140 g
změklé
vejce 2 ks
zvlášť bílky a žloutky
krupice 140 g
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 140 g
tvaroh měkký 500 g
rum 50 ml
tuzemák
Na náplň a dokončení
12 ks
zelené ryngle zralé
brusinková zavařenina 12
odkapaný
krupicový cukr
na posypání rynglí
máslo 150 g
plus na přelití knedlíků
krupicový cukr 50 g
vanilkový cukr 1 Balík
skořice špetka
strouhanka 250 g
z bílého pečiva
na posypání

Máslo vyšlehejte do pěny. Zapracujte žloutky (měly by mít stejnou teplotu jako máslo) a pak postupně přisypte krupici. Vlijte bílky lehce prošlehané se solí a nakonec střídavě vmíchejte tvaroh a hladkou mouku. Rychle vypracujte hladké těsto, vytvořte z něj váleček o průměru 6 cm, zabalte ho do fólie a uložte asi na 2 hodiny do lednice.

Mezitím vypeckujte ryngle tak, aby zůstaly na jedné straně spojené. Zasypte je cukrem, osušte, místo pecky vložte brusinky a ryngli zavřete. Z těsta nakrájejte 12 až 16 plátků o síle 5 mm. Do každého kousku těsta zabalte ryngli a v dlani knedlík utáhněte. Knedlíky vhazujte do vroucí osolené vody s rumem a velmi zvolna je vařte 15–20 minut.

3 Na posypku rozpusťte máslo, vmíchejte do něj krupicový i vanilkový cukr a strouhanku se špetkou skořice. Osmahněte dozlatova. Sypte na knedlíky spolu s moučkovým cukrem a přelijte máslem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte hodně mokrý tvaroh, vymačkejte ho a těsto zpracujte jen krátce, aby neřídlo.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Této metodě se také říká pečení naslepo. Jejím smyslem je připravit dokonalý koláč, jehož náplň zůstane vláčná nebo mazlavá, přesto vespod zůstane křehký. Jak na to? 1. Formu vyložte těstem i po stranách. Propíchejte na několika...
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí líčka

Líčko, jak název napovídá, pochází z tváře skotu. Je to krásný kus hovězího masa, který – jak říká šéfkuchař Václav Frič – si řezníci berou domů (a zákazníkům nenechají nic). Jde o část žvýkacích svalů, která je plná zdraví...
  • Tipy a triky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno,...
  • Tipy a triky

Potraviny, které vás nakopnou k lepšímu sportovnímu výkonu

Proč jíst před sportováním?Možná jste si doposud mysleli, že s prázdným žaludkem se vám bude přeci jen sportovat snadněji. To ale není tak úplně pravda. Abyste pro sportování měli dostatek energie a necítili se slabí či unavení, ...
  • Tipy a triky

Jarní louka na talíři: Zpestřete si pokrm jedlými květy

Luční kvítí na dort i do salátuOriginální dekorace talíře, dortu i zpestření salátu. Jedlé květy nabízejí širokou škálu kombinací barev a chutí, které si můžeme dopřát včetně bohaté nálože vitaminů. Mnoho lidí se domnívá, že jedlé květy se...

Obchod Apetit