Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 325908 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 19760 g
Tuky 270 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné tvarohové těsto plné šťavnatého ovoce ovoní při vaření rum a při podávání doplní sladká skořicová strouhanka. Počet knedlíků závisí na velikosti rynglí a také na tom, jak silné těsto máte rádi.

Suroviny

máslo 140 g
změklé
vejce 2 ks
zvlášť bílky a žloutky
krupice 140 g
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 140 g
tvaroh měkký 500 g
rum 50 ml
tuzemák
Na náplň a dokončení
ryngle 12 ks
zelené, zralé
brusinková zavařenina 12 ČL
odkapaný
krupicový cukr
na posypání rynglí
máslo 150 g
plus na přelití knedlíků
krupicový cukr 50 g
vanilkový cukr 1 bal
skořice 1 špetka
strouhanka 250 g
z bílého pečiva
moučkový cukr
na posypání

1 Máslo vyšlehejte do pěny. Zapracujte žloutky (měly by mít stejnou teplotu jako máslo) a pak postupně přisypte krupici. Vlijte bílky lehce prošlehané se solí a nakonec střídavě vmíchejte tvaroh a hladkou mouku. Rychle vypracujte hladké těsto, vytvořte z něj váleček o průměru 6 cm, zabalte ho do fólie a uložte asi na 2 hodiny do lednice.

2 Mezitím vypeckujte ryngle tak, aby zůstaly na jedné straně spojené. Zasypte je cukrem, osušte, místo pecky vložte brusinky a ryngli zavřete. Z těsta nakrájejte 12 až 16 plátků o síle 5 mm. Do každého kousku těsta zabalte ryngli a v dlani knedlík utáhněte. Knedlíky vhazujte do vroucí osolené vody s rumem a velmi zvolna je vařte 15–20 minut.

3 Na posypku rozpusťte máslo, vmíchejte do něj krupicový i vanilkový cukr a strouhanku se špetkou skořice. Osmahněte dozlatova. Sypte na knedlíky spolu s moučkovým cukrem a přelijte máslem.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte hodně mokrý tvaroh, vymačkejte ho a těsto zpracujte jen krátce, aby neřídlo.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit