
Uživatelský
recept
recept
Lilkové curry
Popis receptu:
Jednoduchý ale vynikající indický recept. Lilek můžete nahradit / obohatit v podstatě jakoukoli jinou zeleninou nebo i masem :-)
Autor: Terezie Kouřilová
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
-
2 střední lily
1 velká cibule
3 větší rajčata (nebo 1 konzerva)
2 stroužky česneku
0,5 cm kousek zázvoru
3/4 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky mletého římského kmínu
1/4 lžičky garam masala
1 lžička papriky (pálivé či sladké)
špetka kurkumy
olej
sůl
Příprava jídla
Cibuli nakrájíme na tenké proužky a osmažíme na rozehřátém oleji do zlatohněda (cca 25 minut). Často mícháme a dáváme pozor, aby se nepřipálila. K cibuli přidáme nasekaný česnek a zázvor a minutu smažíme. Přidáme koriandr a smažíme další minutu. Dále přidáme kurkumu, římský kmín, garam masalu a papriku a smažíme asi půl minuty. Prohřívání koření na oleji je velmi důležité pro rozvinutí chuti a vůně. Nesmíme ovšem připálit. Cibuli s kořením zalijeme trochou vody a společně dusíme 10 minut. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata a vaříme dalších 5 minut. Osolíme podle chuti, přidáme na kostičky narkájené lilky a přiměřené množství vody. Dusíme dokud není lilek měkký a občas mícháme. Výsledná omáčka by měla mít hustou konzistenci a měla by dobře obalovat lilek, proto vodu raději přidáváme v průběhu dušení postupně dle potřeby. Před podáváním můžeme posypat čerstvým nasekaným koriandrem. Podáváme s plackami či chlebem nebo s rýží.
Přidat komentář