Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Nadýchaný houbovec

Nadýchaný houbovec

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1782 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 168 g
Tuky 69 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbovec připomíná nádivku a je jemnější než jihočeský kuba z krupek.

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
namočené
cibule 1 ks
najemno
česnek 4 stroužky
najemno
máslo 1 PL
či sádlo + trochu na formičky
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek 1 špetka
petrželka 1 hrst
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, rozemnuté
mléko 200 ml
rohlíky 2 ks
starší, na kostičky
vejce 4 ks
zvlášť bílky a žloutky
krupice 40 g
dětská
strouhanka
na vysypání formiček

1 Houby zalijte cca 200 ml vody a uvařte doměkka. Vývar nevylévejte, až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulku a česnek a nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte zvlášť na pevný sníh.

2 Předehřejte troubu na 180 °C. Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků a krupičku. Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče). Pečte 15–20 minut dozlatova; než houbovce vytáhnete z trouby, zkuste špejlí, jestli jsou upečené. Podávejte teplé i po vychladnutí.

NĚCO NAVÍC
Vše, až na sníh z bílků, si můžete připravit několik hodin předem a uložit přikryté v lednici. Před pečením pak do hmoty zapracujte sníh a rozdělte a naplňte formičky či zapékací mísu.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit