Houbovec připomíná nádivku a je jemnější než jihočeský kuba z krupek.
Suroviny
Postup
Houby zalijte cca 200 ml vody a uvařte doměkka.
Vývar nevylévejte, až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva.
V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulku a česnek a nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte zvlášť na pevný sníh.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků a krupičku.
Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče).
Pečte 15–20 minut dozlatova; než houbovce vytáhnete z trouby, zkuste špejlí, jestli jsou upečené. Podávejte teplé i po vychladnutí.
NĚCO NAVÍC
Vše, až na sníh z bílků, si můžete připravit několik hodin předem a uložit přikryté v lednici. Před pečením pak do hmoty zapracujte sníh a rozdělte a naplňte formičky či zapékací mísu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné, rychlé a chutné večeře z hub(10 receptů )
- Tradiční vánoční menu(4 recepty )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- Česká kuchyně – bramboráky a jiné dobroty(20 receptů )