0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadýchaný houbovec

Nadýchaný houbovec

3.2 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1782 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 168 g
Tuky 69 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbovec připomíná nádivku a je jemnější než jihočeský kuba z krupek.

Suroviny

sušené houby 2 hrsti
namočené
cibule 1 ks
najemno
česnek 4 stroužky
najemno
máslo 1 PL
či sádlo + trochu na formičky
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek 1 špetka
petrželka 1 hrst
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, rozemnuté
mléko 200 ml
rohlíky 2 ks
starší, na kostičky
vejce 4 ks
zvlášť bílky a žloutky
krupice 40 g
dětská
strouhanka
na vysypání formiček

Postup

1

Houby zalijte cca 200 ml vody a uvařte doměkka.

2

Vývar nevylévejte, až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva.

3

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulku a česnek a nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte zvlášť na pevný sníh.

4

Předehřejte troubu na 180 °C.

5

Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků a krupičku.

6

Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče).

7

Pečte 15–20 minut dozlatova; než houbovce vytáhnete z trouby, zkuste špejlí, jestli jsou upečené. Podávejte teplé i po vychladnutí.

NĚCO NAVÍC
Vše, až na sníh z bílků, si můžete připravit několik hodin předem a uložit přikryté v lednici. Před pečením pak do hmoty zapracujte sníh a rozdělte a naplňte formičky či zapékací mísu.

Související články

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit