Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.3/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1782 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 168 g
Tuky 69 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houbovec připomíná nádivku a je jemnější než jihočeský kuba z krupek.

Suroviny

namočené
najemno
česnek 4 stroužky
najemno
či sádlo + trochu na formičky
sůl
mletý pepř
petrželka 1 hrst
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, rozemnuté
mléko 200 ml
starší, na kostičky
vejce 4 ks
zvlášť bílky a žloutky
dětská
strouhanka
na vysypání formiček

Postup

1

Houby zalijte cca 200 ml vody a uvařte doměkka.

2

Vývar nevylévejte, až trochu vychladne, pokropte jím a mlékem kostičky pečiva.

3

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibulku a česnek a nechte zesklovatět. Žloutky šlehejte se špetkou soli do pěny, bílky ušlehejte zvlášť na pevný sníh.

4

Předehřejte troubu na 180 °C.

5

Spojte pečivo, houby, směs z pánve a žloutky. Vmíchejte petrželku, majoránku, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků a krupičku.

6

Rozdělte do čtyř vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče).

7

Pečte 15–20 minut dozlatova; než houbovce vytáhnete z trouby, zkuste špejlí, jestli jsou upečené. Podávejte teplé i po vychladnutí.

NĚCO NAVÍC
Vše, až na sníh z bílků, si můžete připravit několik hodin předem a uložit přikryté v lednici. Před pečením pak do hmoty zapracujte sníh a rozdělte a naplňte formičky či zapékací mísu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/12

Apetit magazín