Fajnový vajíčkový salát

Fajnový vajíčkový salát

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 995 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 5 g
Tuky 91 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj osvědčený recept na lahodný vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka a autorka a překladatelka kuchařek Jitka Rákosníková.

Suroviny

vejce 3 ks
navrdo
40 g
dobrá šunka na drobné kostičky
majonéza 80 g
kvalitní
pažitka 1 PL
jemně nasekaná
cukr 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě nadrcený
bageta
pěkná, rustikální, na ozdobení
ředkvičky
na ozdobení
drobná listová zelenina typu polníček, na ozdobení

1 Oloupaná vejce opláchněte a osušte. Rozkrojte je po délce na půl a pak nakrájejte nadrobno, pokud možno úhledně, a zlehka promíchejte s kostičkami šunky. V misce prošlehejte majonézu s nasekanou pažitkou, solí, cukrem a pepřem a vlijte k vejcím. Zlehka, ale důkladně promíchejte a nechte stranou trochu rozležet.

2 Potom salát navršte na plátky bagety a krásně bude vypadat i chutnat, když chlebíčky obložíte čerstvými ředkvičkami a/nebo listy polníčku.

NĚCO NAVÍC

  • Vajíčkovým salátům prospěje krátké rozležení chutí, ale příliš dlouho byste je skladovat neměli.
  • Klasický rohlík je k salátu správné retro, ale zrovna tak dobrý bude s celozrnným pečivem, francouzskou bagetou a koneckonců i s croissantem.
  • Elegantně působí podávat salát na listech křupavého zeleného salátu, zvýší to svěže velikonoční dojem.
  • Pokud budete salát spíš vršit na pečivo než ho podávat s ním, udělejte ho hutnější, majonézu promíchejte s trochou žervé, krémového sýra nebo tvarohu.
  • Místo černého pepře můžete použít jemnější bílý, čerstvě nadrcený či umletý.
  • Chuť salátu ozvláštní nadrobno nakrájený řapíkatý celer (tuhá vlákna z něj napřed stáhněte) a/nebo citronová šťáva. Právě takhle se dělá v angloamerické kuchyni.

 

JITČINY DALŠÍ TIPY, JAK VYUŽÍT UVAŘENÁ VEJCE

  • Máte-li rádi čínské polévky, můžete do nich přihodit nakrájená vejce. Ale zafungují třeba i v bramboračce nebo luštěninových polévkách.
  • Svého času byla vrcholem elegance vejce plněná. Stojí za reinkarnaci! Uvařená vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s trochou měkkého másla, francouzské hořčice, soli, pepře. Pak naplňte zpět do bílků. Žloutky můžete ochucovat různě, přidat nadrobno nakrájenou cibuli, bylinky, papriku, trochu majonézy místo másla nebo zdravěji žervé – tohle je krásný prostor pro kreativitu. Dají se sehnat i hezké podávací tácy s prohlubněmi pro vejce.
  • Rychlé a snadné jídlo vznikne, když na rozehřátém másle opečete mletou sladkou papriku, zaprášíte ji trochou mouky, podlijete vývarem nebo vodou a povaříte asi 15 minut na hustou, hladkou omáčku, do níž pak vmícháte trochu mléka anebo smetany. Dochuťte ji, vložte do ní prohřát rozkrojená vejce a podávejte s bramborami.
  • Listové těsto naplněné dušeným ochuceným špenátem, natvrdo uvařenými vejci, stočené a upečené, to je další velikonoční klasika. Natvrdo uvařená vejce se také zapékají do různých věnců a bochánků z kynutého těsta, které jsou v mnoha zemích symbolem Velikonoc.
  • Slavný americký Cobbův salát (vlastně jakýsi předchůdce obědových salátů) obsahuje několik druhů zeleného salátu a/nebo listové zeleniny, rajčata, vyškvařenou slaninu, pošírovaná kuřecí prsa, avokádo, sýr s modrou plísní, pažitku a natvrdo uvařená vejce. Suroviny – nadrobno nakrájené, vejce rozpůlená – se obvykle srovnají do řad vedle sebe a podávají se s octovo-olejovou zá- livkou zvlášť k vlastnoručnímu namíchání u stolu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit