Fajnový vajíčkový salát

vajíčková pomazánka s tousty
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Fajnový vajíčkový salát

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1074 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 5 g
Tuky 96 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj osvědčený recept na lahodný vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka a autorka a překladatelka kuchařek Jitka Rákosníková.

Suroviny

vejce 3 ks
uvařená natvrdo
šunka 40 g
dobrá, na drobné kostičky
majonéza 80 g
kvalitní
pažitka 2 PL
jemně nasekaná
krupicový cukr 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě nadrcený
bageta
pěkná, rustikální
ředkvičky
na ozdobení
polníček
na ozdobení

1 Oloupaná vejce opláchněte a osušte. Rozkrojte je po délce na půl a pak nakrájejte nadrobno, pokud možno úhledně, a zlehka promíchejte s kostičkami šunky. V misce prošlehejte majonézu s nasekanou pažitkou, solí, cukrem a pepřem a vlijte k vejcím. Zlehka, ale důkladně promíchejte a nechte stranou trochu rozležet.

2 Potom salát navršte na plátky bagety a krásně bude vypadat i chutnat, když chlebíčky obložíte čerstvými ředkvičkami a/nebo listy polníčku.

NĚCO NAVÍC

  • Vajíčkovým salátům prospěje krátké rozležení chutí, ale příliš dlouho byste je skladovat neměli.
     
  • Klasický rohlík je k salátu správné retro, ale zrovna tak dobrý bude s celozrnným pečivem, francouzskou bagetou a koneckonců i s croissantem.
     
  • Elegantně působí podávat salát na listech křupavého zeleného salátu, zvýší to svěže velikonoční dojem.
     
  • Pokud budete salát spíš vršit na pečivo než ho podávat s ním, udělejte ho hutnější, majonézu promíchejte s trochou žervé, krémového sýra nebo tvarohu.
     
  • Místo černého pepře můžete použít jemnější bílý, čerstvě nadrcený či umletý.
     
  • Chuť salátu ozvláštní nadrobno nakrájený řapíkatý celer (tuhá vlákna z něj napřed stáhněte) a/nebo citronová šťáva. Právě takhle se dělá v angloamerické kuchyni.

JITČINY DALŠÍ TIPY, JAK VYUŽÍT UVAŘENÁ VEJCE

  • Máte-li rádi čínské polévky, můžete do nich přihodit nakrájená vejce. Ale zafungují třeba i v bramboračce nebo luštěninových polévkách.
     
  • Svého času byla vrcholem elegance vejce plněná. Stojí za reinkarnaci! Uvařená vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s trochou měkkého másla, francouzské hořčice, soli, pepře. Pak naplňte zpět do bílků. Žloutky můžete ochucovat různě, přidat nadrobno nakrájenou cibuli, bylinky, papriku, trochu majonézy místo másla nebo zdravěji žervé – tohle je krásný prostor pro kreativitu. Dají se sehnat i hezké podávací tácy s prohlubněmi pro vejce.
     
  • Rychlé a snadné jídlo vznikne, když na rozehřátém másle opečete mletou sladkou papriku, zaprášíte ji trochou mouky, podlijete vývarem nebo vodou a povaříte asi 15 minut na hustou, hladkou omáčku, do níž pak vmícháte trochu mléka anebo smetany. Dochuťte ji, vložte do ní prohřát rozkrojená vejce a podávejte s bramborami.
     
  • Listové těsto naplněné dušeným ochuceným špenátem, natvrdo uvařenými vejci, stočené a upečené, to je další velikonoční klasika. Natvrdo uvařená vejce se také zapékají do různých věnců a bochánků z kynutého těsta, které jsou v mnoha zemích symbolem Velikonoc.
     
  • Slavný americký Cobbův salát (vlastně jakýsi předchůdce obědových salátů) obsahuje několik druhů zeleného salátu a/nebo listové zeleniny, rajčata, vyškvařenou slaninu, pošírovaná kuřecí prsa, avokádo, sýr s modrou plísní, pažitku a natvrdo uvařená vejce. Suroviny – nadrobno nakrájené, vejce rozpůlená – se obvykle srovnají do řad vedle sebe a podávají se s octovo-olejovou zá- livkou zvlášť k vlastnoručnímu namíchání u stolu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit