Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fajnový vajíčkový salát

Svůj osvědčený recept na lahodný vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka a autorka a překladatelka kuchařek Jitka Rákosníková.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3 osoby
Doba přípravy: Do 10 minut
P
Pomazánka Česká

Ingredience

    • 3 vejce, uvařená natvrdo
    • 40 g dobré šunky, na drobné kostičky
    • 80 g kvalitní majonézy
    • 1–2 lžíce jemně nasekané pažitky
    • špetka cukru
    • sůl a čerstvě nadrcený pepř
    • pěkná rustikální bagetka, ředkvičky a/nebo drobná listová zelenina typu polníček na ozdobení

Příprava jídla

1 Oloupaná vejce opláchněte a osušte. Rozkrojte je po délce na půl a pak nakrájejte nadrobno, pokud možno úhledně, a zlehka promíchejte s kostičkami šunky. V misce prošlehejte majonézu s nasekanou pažitkou, solí, cukrem a pepřem a vlijte k vejcím. Zlehka, ale důkladně promíchejte a nechte stranou trochu rozležet.

2 Potom salát navršte na plátky bagety a krásně bude vypadat i chutnat, když chlebíčky obložíte čerstvými ředkvičkami a/nebo listy polníčku.

NĚCO NAVÍC

  • Vajíčkovým salátům prospěje krátké rozležení chutí, ale příliš dlouho byste je skladovat neměli.
  • Klasický rohlík je k salátu správné retro, ale zrovna tak dobrý bude s celozrnným pečivem, francouzskou bagetou a koneckonců i s croissantem.
  • Elegantně působí podávat salát na listech křupavého zeleného salátu, zvýší to svěže velikonoční dojem.
  • Pokud budete salát spíš vršit na pečivo než ho podávat s ním, udělejte ho hutnější, majonézu promíchejte s trochou žervé, krémového sýra nebo tvarohu.
  • Místo černého pepře můžete použít jemnější bílý, čerstvě nadrcený či umletý.
  • Chuť salátu ozvláštní nadrobno nakrájený řapíkatý celer (tuhá vlákna z něj napřed stáhněte) a/nebo citronová šťáva. Právě takhle se dělá v angloamerické kuchyni.

 

JITČINY DALŠÍ TIPY, JAK VYUŽÍT UVAŘENÁ VEJCE

  • Máte-li rádi čínské polévky, můžete do nich přihodit nakrájená vejce. Ale zafungují třeba i v bramboračce nebo luštěninových polévkách.
  • Svého času byla vrcholem elegance vejce plněná. Stojí za reinkarnaci! Uvařená vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s trochou měkkého másla, francouzské hořčice, soli, pepře. Pak naplňte zpět do bílků. Žloutky můžete ochucovat různě, přidat nadrobno nakrájenou cibuli, bylinky, papriku, trochu majonézy místo másla nebo zdravěji žervé – tohle je krásný prostor pro kreativitu. Dají se sehnat i hezké podávací tácy s prohlubněmi pro vejce.
  • Rychlé a snadné jídlo vznikne, když na rozehřátém másle opečete mletou sladkou papriku, zaprášíte ji trochou mouky, podlijete vývarem nebo vodou a povaříte asi 15 minut na hustou, hladkou omáčku, do níž pak vmícháte trochu mléka anebo smetany. Dochuťte ji, vložte do ní prohřát rozkrojená vejce a podávejte s bramborami.
  • Listové těsto naplněné dušeným ochuceným špenátem, natvrdo uvařenými vejci, stočené a upečené, to je další velikonoční klasika. Natvrdo uvařená vejce se také zapékají do různých věnců a bochánků z kynutého těsta, které jsou v mnoha zemích symbolem Velikonoc.
  • Slavný americký Cobbův salát (vlastně jakýsi předchůdce obědových salátů) obsahuje několik druhů zeleného salátu a/nebo listové zeleniny, rajčata, vyškvařenou slaninu, pošírovaná kuřecí prsa, avokádo, sýr s modrou plísní, pažitku a natvrdo uvařená vejce. Suroviny – nadrobno nakrájené, vejce rozpůlená – se obvykle srovnají do řad vedle sebe a podávají se s octovo-olejovou zá- livkou zvlášť k vlastnoručnímu namíchání u stolu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

28x vejce natvrdo

Nadívané telecí hrudí s bramborovou kaší

Dušená jehněčí plec, krémový špenát & placky ze škubánků

Králičí ragú s mandlovou nádivkou podle Tita Eliáše

Boží milosti podle Florentýny

Velikonoční srdcovky hvězd

Poctivě namazáno aneb Ty nejlepší pomazánky a obložené pečivo

REKLAMA

Přidat komentář