Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fajnový vajíčkový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1074 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 5 g
Tuky 96 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svůj osvědčený recept na vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka, autorka a překladatelka kuchařek Jitka Rákosníková. Je to skvělý způsob, jak zpracovat vejce na tvrdo, která o Velikonocích donesou koledníci. Ale vajíčkový salát je opravdu senzační a věřte, že si ho budete chtít připravovat i po zbytek roku. Jako rychlou svačinu nebo studenou večeři.

Náš tip: Připravte si například i vajíčkový salát s ředkvičkami podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

vejce 3 ks
uvařená natvrdo
dobrá, na drobné kostičky
majonéza 80 g
kvalitní
pažitka 2 PL
jemně nasekaná
sůl
pepř
čerstvě nadrcený
bageta
pěkná, rustikální
ředkvičky
na ozdobení
polníček
na ozdobení

Postup

1

Oloupaná vejce opláchněte a osušte. Rozkrojte je po délce na půl a pak nakrájejte nadrobno, pokud možno úhledně, a zlehka promíchejte s kostičkami šunky.

2

V misce prošlehejte majonézu s nasekanou pažitkou, solí, cukrem a pepřem a vlijte k vejcím. Zlehka, ale důkladně promíchejte a nechte stranou trochu rozležet.

3

Potom salát navršte na plátky bagety a krásně bude vypadat i chutnat, když chlebíčky obložíte čerstvými ředkvičkami a/nebo listy polníčku.

NĚCO NAVÍC

  • Vajíčkovým salátům prospěje krátké rozležení chutí, ale příliš dlouho byste je skladovat neměli.
     
  • Klasický rohlík je k salátu správné retro, ale zrovna tak dobrý bude s celozrnným pečivem, francouzskou bagetou a koneckonců i s croissantem.
     
  • Elegantně působí podávat salát na listech křupavého zeleného salátu, zvýší to svěže velikonoční dojem.
     
  • Pokud budete vajíčkový salát spíš vršit na pečivo než ho podávat s ním, udělejte ho hutnější, majonézu promíchejte s trochou žervé, krémového sýra nebo tvarohu.
     
  • Místo černého pepře můžete použít jemnější bílý, čerstvě nadrcený či umletý.
     
  • Chuť salátu ozvláštní nadrobno nakrájený řapíkatý celer (tuhá vlákna z něj napřed stáhněte) a/nebo citronová šťáva. Právě takhle se dělá v angloamerické kuchyni.

JITČINY DALŠÍ TIPY, JAK VYUŽÍT UVAŘENÁ VEJCE

  • Máte-li rádi čínské polévky, můžete do nich přihodit nakrájená vejce. Ale zafungují třeba i v bramboračce nebo luštěninových polévkách.
     
  • Svého času byla vrcholem elegance vejce plněná. Stojí za reinkarnaci! Uvařená vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s trochou měkkého másla, francouzské hořčice, soli, pepře. Pak naplňte zpět do bílků. Žloutky můžete ochucovat různě, přidat nadrobno nakrájenou cibuli, bylinky, papriku, trochu majonézy místo másla nebo zdravěji žervé – tohle je krásný prostor pro kreativitu. Dají se sehnat i hezké podávací tácy s prohlubněmi pro vejce.
     
  • Rychlé a snadné jídlo vznikne, když na rozehřátém másle opečete mletou sladkou papriku, zaprášíte ji trochou mouky, podlijete vývarem nebo vodou a povaříte asi 15 minut na hustou, hladkou omáčku, do níž pak vmícháte trochu mléka anebo smetany. Dochuťte ji, vložte do ní prohřát rozkrojená vejce a podávejte s bramborami.
     
  • Listové těsto naplněné dušeným ochuceným špenátem, natvrdo uvařenými vejci, stočené a upečené, to je další velikonoční klasika. Natvrdo uvařená vejce se také zapékají do různých věnců a bochánků z kynutého těsta, které jsou v mnoha zemích symbolem Velikonoc.
     
  • Slavný americký Cobbův salát (vlastně jakýsi předchůdce obědových salátů) obsahuje několik druhů zeleného salátu a/nebo listové zeleniny, rajčata, vyškvařenou slaninu, pošírovaná kuřecí prsa, avokádo, sýr s modrou plísní, pažitku a natvrdo uvařená vejce. Suroviny – nadrobno nakrájené, vejce rozpůlená – se obvykle srovnají do řad vedle sebe a podávají se s octovo-olejovou zálivkou zvlášť k vlastnoručnímu namíchání u stolu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč