Svůj osvědčený recept na vajíčkový salát nám prozradila skvělá gastronomická novinářka, autorka a překladatelka kuchařek Jitka Rákosníková. Je to skvělý způsob, jak zpracovat vejce na tvrdo, která o Velikonocích donesou koledníci. Ale vajíčkový salát je opravdu senzační a věřte, že si ho budete chtít připravovat i po zbytek roku. Jako rychlou svačinu nebo studenou večeři.
Náš tip: Připravte si například i vajíčkový salát s ředkvičkami podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Oloupaná vejce opláchněte a osušte. Rozkrojte je po délce na půl a pak nakrájejte nadrobno, pokud možno úhledně, a zlehka promíchejte s kostičkami šunky.
V misce prošlehejte majonézu s nasekanou pažitkou, solí, cukrem a pepřem a vlijte k vejcím. Zlehka, ale důkladně promíchejte a nechte stranou trochu rozležet.
Potom salát navršte na plátky bagety a krásně bude vypadat i chutnat, když chlebíčky obložíte čerstvými ředkvičkami a/nebo listy polníčku.
NĚCO NAVÍC
- Vajíčkovým salátům prospěje krátké rozležení chutí, ale příliš dlouho byste je skladovat neměli.
- Klasický rohlík je k salátu správné retro, ale zrovna tak dobrý bude s celozrnným pečivem, francouzskou bagetou a koneckonců i s croissantem.
- Elegantně působí podávat salát na listech křupavého zeleného salátu, zvýší to svěže velikonoční dojem.
- Pokud budete vajíčkový salát spíš vršit na pečivo než ho podávat s ním, udělejte ho hutnější, majonézu promíchejte s trochou žervé, krémového sýra nebo tvarohu.
- Místo černého pepře můžete použít jemnější bílý, čerstvě nadrcený či umletý.
- Chuť salátu ozvláštní nadrobno nakrájený řapíkatý celer (tuhá vlákna z něj napřed stáhněte) a/nebo citronová šťáva. Právě takhle se dělá v angloamerické kuchyni.
JITČINY DALŠÍ TIPY, JAK VYUŽÍT UVAŘENÁ VEJCE
- Máte-li rádi čínské polévky, můžete do nich přihodit nakrájená vejce. Ale zafungují třeba i v bramboračce nebo luštěninových polévkách.
- Svého času byla vrcholem elegance vejce plněná. Stojí za reinkarnaci! Uvařená vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s trochou měkkého másla, francouzské hořčice, soli, pepře. Pak naplňte zpět do bílků. Žloutky můžete ochucovat různě, přidat nadrobno nakrájenou cibuli, bylinky, papriku, trochu majonézy místo másla nebo zdravěji žervé – tohle je krásný prostor pro kreativitu. Dají se sehnat i hezké podávací tácy s prohlubněmi pro vejce.
- Rychlé a snadné jídlo vznikne, když na rozehřátém másle opečete mletou sladkou papriku, zaprášíte ji trochou mouky, podlijete vývarem nebo vodou a povaříte asi 15 minut na hustou, hladkou omáčku, do níž pak vmícháte trochu mléka anebo smetany. Dochuťte ji, vložte do ní prohřát rozkrojená vejce a podávejte s bramborami.
- Listové těsto naplněné dušeným ochuceným špenátem, natvrdo uvařenými vejci, stočené a upečené, to je další velikonoční klasika. Natvrdo uvařená vejce se také zapékají do různých věnců a bochánků z kynutého těsta, které jsou v mnoha zemích symbolem Velikonoc.
- Slavný americký Cobbův salát (vlastně jakýsi předchůdce obědových salátů) obsahuje několik druhů zeleného salátu a/nebo listové zeleniny, rajčata, vyškvařenou slaninu, pošírovaná kuřecí prsa, avokádo, sýr s modrou plísní, pažitku a natvrdo uvařená vejce. Suroviny – nadrobno nakrájené, vejce rozpůlená – se obvykle srovnají do řad vedle sebe a podávají se s octovo-olejovou zálivkou zvlášť k vlastnoručnímu namíchání u stolu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Velikonoční srdcovky hvězd(5 receptů )
- Vajíčková: Královně českých pomazánek sluší různé obměny. Vyzkoušejte některou z 15 variant(16 receptů )
- Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů(48 receptů )
- Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo(60 receptů )
- Nejlepší pomazánky a obložené pečivo(33 receptů )