Půvab dálkami vonící rýže spočívá jak ve snadné přípravě, tak ve faktu, že jde vlastně o samostatné jídlo. Typickým prvkem je způsob osmahnutí rýže na tuku předtím, než se zalije tekutinou.
Suroviny
rýže
300
g
nejllépe basmati
paprika červená
190
g
sterilovaná, ve sladkokyselém nálevu
cibule
1
ks
nakrájená
vývar zeleninový
700
ml
olivový olej
2
PL
kurkuma (mletá)
špetka
lze nahradit kari
Postup
1
Troubu předehřejte na 190 °C (elektrickou), 170 °C (horkovzdušnou). V hrnci, který lze i s pokličkou vložit do trouby, osmahněte na oleji cibulku, přisypte koření a rýži a promíchávejte, až se její zrnka obalí olejem. Rýži zalijte vývarem a přidejte papriky nakrájené na kostičky.
2
Hrnec přikrytý pokličkou vložte do předehřáté trouby a ponechte v ní 30 až 35 minut. Ve vypnuté troubě vydrží rýže ještě nejméně 15 minut teplá. Před podáváním promíchejte.