0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýže po indicku

ryze
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Rýže po indicku

2.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1436 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 180 g
Tuky 70 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úchvatná příloha

Suroviny

rýže 200 g
dlouhozrnná
cibule 2 ks
slunečnicový olej 2 PL
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
skořice 1 svitek
kardamom 6 ks
rozdrcená semínka
kmín 1 ČL
rozinky hrst
kešú hrst
pražené

Postup

1
Základní recept na rýži:
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.
2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

Rýže po indicku:
Pokrájejte dvě cibule a ve velké pánvi nebo v hrnci je na dvou lžících slunečnicového oleje osmažte dozlatova. Mezitím uvařte rýži podle našeho návodu.

5

Do vody při vaření přidejte půl lžičky mleté kurkumy (dodá rýži zlatožlutou barvu a příjemnou chuť) a svitek skořicové kůry.

6

Rýži slijte a opláchněte.

7

K cibuli přimíchejte rozdrcená semínka ze šesti kardamomových lusků, lžičku kmínu a krátce osmahněte.

8

Přidejte hrst rozinek a pražených oříšků kešu a poté vsypte horkou žlutou rýži. Takto upravená rýže se výborně hodí k indickým jídlům s kari, ale také ke grilovaným masům nebo k rybě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit