0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýže po indicku

ryze
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Rýže po indicku

4.3 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1436 kcal
Bílkoviny 20 g
Sacharidy 180 g
Tuky 70 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úchvatná příloha

Suroviny

rýže 200 g
dlouhozrnná
cibule 2 ks
slunečnicový olej 2 PL
kurkuma (mletá) ½ ČL
mletá
skořice 1 svitek
kardamom 6 ks
rozdrcená semínka
kmín 1 ČL
rozinky hrst
kešú hrst
pražené

Postup

1
Základní recept na rýži:
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Jakmile začne voda bublat, vsypte rýži, zamíchejte a znovu přiveďte k varu. Poté plamen trochu stáhněte, aby se rýže vařila stejnoměrně, a ne příliš rychle.
2

Po deseti minutách varu bez pokličky a bez míchání (to způsobuje lepkavost rýže) ‚vylovte‘ jedno nebo dvě zrnka a ochutnejte. Pokud jsou ještě moc křupavá, vařte rýži ještě minutu a pak ji opět otestujte. Hotovo máte tehdy, když je sice měkká, ale pevná na skus.

3

Rýži slijte v cedníku a přelijte přes ni konvici horké vody. Nechte odkapat a poté rýži přemístěte do servírovací mísy, nejlépe nahřáté. Takto láskyplně připravenou rýži si vychutnejte nejlépe samotnou nebo s trochou másla a petrželky.

4

Rýže po indicku:
Pokrájejte dvě cibule a ve velké pánvi nebo v hrnci je na dvou lžících slunečnicového oleje osmažte dozlatova. Mezitím uvařte rýži podle našeho návodu.

5

Do vody při vaření přidejte půl lžičky mleté kurkumy (dodá rýži zlatožlutou barvu a příjemnou chuť) a svitek skořicové kůry.

6

Rýži slijte a opláchněte.

7

K cibuli přimíchejte rozdrcená semínka ze šesti kardamomových lusků, lžičku kmínu a krátce osmahněte.

8

Přidejte hrst rozinek a pražených oříšků kešu a poté vsypte horkou žlutou rýži. Takto upravená rýže se výborně hodí k indickým jídlům s kari, ale také ke grilovaným masům nebo k rybě.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč