Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Dijonská hořčice a kombinace bylin a ochucovadel dají zapečeným bramborám skvělou chuť. Na salám nebo slaninu, které si do francouzských brambor obvykle dáváte, si ani nevzpomenete.

Vydání: 2009/3
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT45M
Pečení 0:45
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 6 středních brambor
    • 4 střední mrkve
    • 1 střední cibule
    • 2 lžíce olivového oleje
    • 1 lžička kurkumy
    • 60 g špaldové mouky
    • 5 jarních cibulek
    • 1 lžíce čerstvého estragonu
    • 500 ml sójového mléka
    • 125 ml sójové smetany
    • 3–4 lžíce dijonské hořčice
    • ½ lžičky soli
    • ¼ lžičky sušeného zázvoru
    • 1 lžička sójové omáčky
    • máslo na vymazání pekáčku

Příprava jídla

1 Brambory oloupejte a zbavte oček; očistěte mrkev a oloupejte cibuli.



2 Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na slabší plátky, cibuli najemno. Předehřejte troubu na 200 stupňů.



3 V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli; trvá to čtyři minuty. Pak přidejte kurkumu. Až se krásně rozvoní, přisypte mouku a krátce ji osmahněte – neměla by zhnědnout.



4 Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka, estragon nasekejte a spojte v míse. Přimíchejte osmaženou cibuli s kurkumou. Rozkvedlejte mléko, smetanu, hořčici, sůl, zázvor a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.



5 Pak polovinu brambor a mrkve narovnejte do pekáčku vymazaného máslem, zalijte polovinou obsahu misky, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem ochuceného mléka. Pečte 45–60 minut.



NĚCO NAVÍC: Pokud nemáte chuť na sójové mléko nebo smetanu, zkuste to s běžnými kravskými produkty. Sušený zázvor můžete nahradit kouskem strouhaného čerstvého, estragon jinou bylinou, a přidat můžete i česnek. Výborným pomocníkem je římský hrnec, ve kterém se skvěle peče bez tuku.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

Zeleninové kari

Čočka s meruňkovým džemem

Polentové noky

REKLAMA

Přidat komentář