Brambory zapečené se slaninou

Brambory zapečené se slaninou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 24
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5427 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 277 g
Tuky 299 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle americká specialita se hodí jako příloha i jako samotné jídlo. Mléko spolu s moukou vytvoří jemnou omáčku, která báječně ,spojí‘ brambory...

Suroviny

brambory 1 kg
máslo 200 g
mléko 500 ml
mouka pšeničná hladká 6 PL
paprika sladká 0.5 PL
slanina 8 plátků
sůl
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Středně velký zapékací pekáč vymažte máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

2

Třetinu brambor narovnejte na dno peká- če (měly by se částečně překrývat), poprašte je dvěma lžícemi hladké mouky, poklaďte kousky másla a polovinou slaniny; podle chuti osolte. Stejně připravte další dvě vrstvy. Poslední už jen poprašte zbytkem mouky a osolte.

3

Mléko zahřejte tak, aby se skoro vařilo, vsypte do něj papriku a zamíchejte. Nalijte směs na brambory; mouka na horní vrstvě by se měla rozpustit. Pečte hodinu, prvních dvacet minut přikryté.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Barbora Šťastná

Výborné, ale hodina pečení podle mé zkušenosti nestačí. Pekla jsem to až hodinu a půl, prvních čtyřicet minut zakryté.

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit