Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brambory zapečené se slaninou
Brambory zapečené se slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brambory zapečené se slaninou

4.5/5 Počet hodnocení: 41
Do 90 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5427 kcal
Bílkoviny 385 g
Sacharidy 277 g
Tuky 299 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapečené brambory se slaninou se hodí jako příloha i samotné hlavní jídlo. Stačí jen vrstvit plátky brambor, kostičky slaniny a mouku, nakonec vše zalít horkým mlékem. Mléko spolu s moukou vytvoří jemnou omáčku, která brambory báječně ,spojí‘. Fantastické jídlo téměř bez práce...

Suroviny

máslo 200 g
mléko 500 ml
slanina 8 plátků
na kostičky
sůl
na dochucení

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Středně velký zapékací pekáč vymažte máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

2

Třetinu brambor narovnejte na dno pekáče (měly by se částečně překrývat), poprašte je dvěma lžícemi hladké mouky, poklaďte kousky másla a polovinou slaniny; podle chuti osolte. Stejně připravte další dvě vrstvy. Poslední už jen poprašte zbytkem mouky a osolte.

3

Mléko zahřejte tak, aby se skoro vařilo, vsypte do něj papriku a zamíchejte. Nalijte směs na brambory; mouka na horní vrstvě by se měla rozpustit. Pečte hodinu, prvních dvacet minut přikryté.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

27.08.2019 13:31

To co za blud??!! Katastrofa... nikomu to doma nechutilo! Skoda slaninky... :'(

18.02.2009 20:00
Výborné, ale hodina pečení podle mé zkušenosti nestačí. Pekla jsem to až hodinu a půl, prvních čtyřicet minut zakryté.

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč