0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

4.1/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1832 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 245 g
Tuky 63 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dijonská hořčice a kombinace bylin a ochucovadel dají zapečeným bramborám skvělou chuť. Na salám nebo slaninu, které si do francouzských brambor obvykle dáváte, si ani nevzpomenete.

Suroviny

střední
mrkev 4 ks
střední
cibule 1 ks
střední
olivový olej 2 PL
mouka špaldová hladká 60 g
jarní cibulka 5 ks
estragon 1 PL
čerstvý
sójové mléko 500 ml
sójová smetana 125 ml
hořčice dijonská 3 PL
sůl ½ ČL
zázvor (mletý) ¼ ČL
sušený
sójová omáčka 1 ČL
máslo
na vymazání pekáčku

Postup

1

Brambory oloupejte a zbavte oček; očistěte mrkev a oloupejte cibuli.

loupání brambor

2

Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na slabší plátky, cibuli najemno. Předehřejte troubu na 200 stupňů.

krájení zeleniny

3

V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli; trvá to čtyři minuty. Pak přidejte kurkumu. Až se krásně rozvoní, přisypte mouku a krátce ji osmahněte – neměla by zhnědnout.

restování cibule

4

Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka, estragon nasekejte a spojte v míse. Přimíchejte osmaženou cibuli s kurkumou. Rozkvedlejte mléko, smetanu, hořčici, sůl, zázvor a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.

smíchání zapékací směsi

5

Pak polovinu brambor a mrkve narovnejte do pekáčku vymazaného máslem, zalijte polovinou obsahu misky, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem ochuceného mléka. Pečte 45–60 minut.

vrstvení

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte chuť na sójové mléko nebo smetanu, zkuste to s běžnými kravskými produkty. Sušený zázvor můžete nahradit kouskem strouhaného čerstvého, estragon jinou bylinou, a přidat můžete i česnek. Výborným pomocníkem je římský hrnec, ve kterém se skvěle peče bez tuku.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč