Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1452 kcal
Bílkoviny 40 g
Cukr 228 g
Tuky 35 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dijonská hořčice a kombinace bylin a ochucovadel dají zapečeným bramborám skvělou chuť. Na salám nebo slaninu, které si do francouzských brambor obvykle dáváte, si ani nevzpomenete.

Suroviny

brambory 6 ks
střední
mrkev 4 ks
střední
cibule 1 ks
střední
olivový olej 2 PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
mouka špaldová hladká 60 g
jarní cibulka 5 ks
estragon 1 PL
čerstvý
500 ml
sójové mléko
125 ml
sójová smetana
hořčice dijonská 3 PL
sůl 0.5 ČL
zázvor (čerstvý) 0.25 ČL
sušený
sójová omáčka 1 ČL
máslo
na vymazání pekáčku

1 Brambory oloupejte a zbavte oček; očistěte mrkev a oloupejte cibuli.



2 Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na slabší plátky, cibuli najemno. Předehřejte troubu na 200 stupňů.



3 V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli; trvá to čtyři minuty. Pak přidejte kurkumu. Až se krásně rozvoní, přisypte mouku a krátce ji osmahněte – neměla by zhnědnout.



4 Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka, estragon nasekejte a spojte v míse. Přimíchejte osmaženou cibuli s kurkumou. Rozkvedlejte mléko, smetanu, hořčici, sůl, zázvor a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.



5 Pak polovinu brambor a mrkve narovnejte do pekáčku vymazaného máslem, zalijte polovinou obsahu misky, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem ochuceného mléka. Pečte 45–60 minut.



NĚCO NAVÍC: Pokud nemáte chuť na sójové mléko nebo smetanu, zkuste to s běžnými kravskými produkty. Sušený zázvor můžete nahradit kouskem strouhaného čerstvého, estragon jinou bylinou, a přidat můžete i česnek. Výborným pomocníkem je římský hrnec, ve kterém se skvěle peče bez tuku.

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit