0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí

4.4 / 5. Počet hodnocení: 22
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1832 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 245 g
Tuky 63 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dijonská hořčice a kombinace bylin a ochucovadel dají zapečeným bramborám skvělou chuť. Na salám nebo slaninu, které si do francouzských brambor obvykle dáváte, si ani nevzpomenete.

Suroviny

brambory 6 ks
střední
mrkev 4 ks
střední
cibule 1 ks
střední
olivový olej 2 PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
mouka špaldová hladká 60 g
jarní cibulka 5 ks
estragon 1 PL
čerstvý
sójové mléko 500 ml
sójová smetana 125 ml
hořčice dijonská 3 PL
sůl 0.5 ČL
zázvor (mletý) 0.25 ČL
sušený
sójová omáčka 1 ČL
máslo
na vymazání pekáčku

Postup

1

Brambory oloupejte a zbavte oček; očistěte mrkev a oloupejte cibuli.

loupání brambor

2

Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na slabší plátky, cibuli najemno. Předehřejte troubu na 200 stupňů.

krájení zeleniny

3

V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli; trvá to čtyři minuty. Pak přidejte kurkumu. Až se krásně rozvoní, přisypte mouku a krátce ji osmahněte – neměla by zhnědnout.

restování cibule

4

Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka, estragon nasekejte a spojte v míse. Přimíchejte osmaženou cibuli s kurkumou. Rozkvedlejte mléko, smetanu, hořčici, sůl, zázvor a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.

smíchání zapékací směsi

5

Pak polovinu brambor a mrkve narovnejte do pekáčku vymazaného máslem, zalijte polovinou obsahu misky, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem ochuceného mléka. Pečte 45–60 minut.

vrstvení

NĚCO NAVÍC
Pokud nemáte chuť na sójové mléko nebo smetanu, zkuste to s běžnými kravskými produkty. Sušený zázvor můžete nahradit kouskem strouhaného čerstvého, estragon jinou bylinou, a přidat můžete i česnek. Výborným pomocníkem je římský hrnec, ve kterém se skvěle peče bez tuku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit