
Svítek
Neprávem pozapomenutá zavářka do polévek. Oprašte tradici a překvapte strávníky.
Ingredience
- 2 vejce
- 50 g hrubé nebo polohrubé
- mouky
- sůl
- hrst nasekané petrželky
- máslo na potření pánve
Příprava jídla
1 PŘIPRAVTE SI SUROVINY
Oddělte bílky a žloutky a nasekejte najemno petrželku. Bílky dejte do větší misky a ušlehejte je dotuha – pro urychlení můžete použít ruční elektrické metly. Žloutky osolte podle chuti a důkladně prošlehejte vidličkou.
2 OPATRNĚ SPOJTE
Do ušlehaných bílků opatrně vmíchejte osolené žloutky, nasekanou petrželku a pak zlehka přisypávejte a průběžně vmíchávejte mouku. Na svítek se dá použít nejen hrubá nebo polohrubá mouka, ale také jejich kombinace.
3 OSMAHNĚTE
Pánev potřete máslem, vlijte polovinu těsta a rozetřete ho po celé ploše. Opékejte z obou stran dozlatova. Totéž zopakujte se zbytkem těsta. Opečený svítek krájejte na kostičky nebo nudličky a sypte na talířích do polévky.
Přidat komentář