Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či vývar v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.
2 Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte sýr (a chcete-li, i kypřicí prášek), připravený chřest a nasekaný kerblík, opepřete a opět důkladně promíchejte.
3 Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).
4 Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.
NĚCO NAVÍC
Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.