0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2397 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 144 g
Tuky 142 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či vývar v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku. 

Suroviny

krupička dětská 100 g
jemná
mouka pšeničná hladká 90 g
mléko 150 ml
horké
máslo 4 PL
rozpuštěné
vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl 1,5 ČL
pepř
čerstvě mletý
parmazán 5 PL
nastrouhaný
kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
nemusí být
baby chřest 200 g
stonky, spařené v horké vodě, zchlazené studenou vodou a nakrájené na 1–2 cm kousky (hlavičky použijte do kuřecí polévky – viz Související recepty)
kerblík 3 hrsti
najemno nasekaný
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy

1 Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.

Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte sýr (a chcete-li, i kypřicí prášek), připravený chřest a nasekaný kerblík, opepřete a opět důkladně promíchejte.

3 Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).

4 Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč