Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem
Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečený svítek s kerblíkem a zeleným chřestem

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2397 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 144 g
Tuky 142 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na hlavní chod vaše chuťové pohárky naladí nadýchaný svítek coby předkm či vývar v duchu zero waste dotažený k dokonalosti kostičkami svítku. 

Suroviny

krupička dětská 100 g
jemná
mléko 150 ml
horké
rozpuštěné
vejce 6 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl 1,5 ČL
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný
kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
nemusí být
stonky, spařené v horké vodě, zchlazené studenou vodou a nakrájené na 1–2 cm kousky (hlavičky použijte do kuřecí polévky – viz Související recepty)
kerblík 3 hrsti
najemno nasekaný
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Chcete-li mít svítek vysoký jako my, vymažte máslem a vysypte strouhankou jednu hlubokou formu či pekáček o rozměrech cca 25 x 20 cm nebo kruhovou o obdobném průměru. Chcete-li mít svítek dříve upečený, nachystejte si formy dvě.

2

Do mísy nasypte krupičku a mouku, spařte je horkým mlékem a vymíchejte do kaše. Pak přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Důkladně promíchejte. Osolte, vsypte sýr (a chcete-li, i kypřicí prášek), připravený chřest a nasekaný kerblík, opepřete a opět důkladně promíchejte.

3

Z bílků vyšlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta. Těsto dejte do připravené nádoby či nádob, jemně urovnejte povrch a ve vyhřáté troubě pečte cca 45–50 minut v jedné nádobě (zhruba v polovině uvedené doby zakryjte alobalem) anebo 25 minut ve dvou, do vy- běhnutí a ztuhnutí (špejle zapíchnutá do středu vyjde víceméně suchá).

4

Svítek podávejte nakrájený na kostky v polévce či jako předkrm: s listovým salátem a zakysanou smetanou či jogurtem.

NĚCO NAVÍC
Nechystáte-li polévku vlevo, dejte do svítku chřest i s hlavičkami. Kerblík lze nahradit třeba petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...