Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Francouzská omeleta

Prozradíme vám tajemství té nejlehčí a nejnadýchanější. Chce to jen znát pár šikovných triků...
Vydání: 2005/6
Autor:
Hodnocení:
23 (hlasy)
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do 10 minut
Dokončení: 2 minuty
P
Francouzská

Ingredience

    • 3 vejce, co nejčerstvější, nejkvalitnější, pokojové teploty
    • 2 kousky másla velikosti ořechu
    • 1 lžičku strouhaného parmazánu
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Pánvičku rozehřejte na středním plameni. Vejce vyklepněte do misky a prošlehejte vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Do pánve vhoďte jeden kousek másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. K vejcím přidejte parmazán, osolte je, opepřete a vlijte do pánve.

2. Nechte vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrňte od okrajů pánve směrem ke středu (obrázek č. 1). Na pár vteřin je tak nechte a pak postup opakujte; ke konci můžete promíchávat rychleji, až získáte směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá (obrázek č. 2).

3. Pánví teď několikrát zatřeste, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Jestli chcete ‚brunetku‘, na chviličku prudce zvyšte plamen, aby spodní část získala tmavší barvu.

4. Pevně uchopte rukojeť a pánev nakloňte, aby omeleta sklouzla k jedné straně. Vedle mějte připravený talíř. Třetinu omelety přehrňte; při druhém přehrnutí už zabalenou lahůdku sesuňte na talíř. Ještě horkou ji potřete zbylým kouskem másla a okamžitě podávejte.

Ještě něco navíc:
Veškeré další přísady by měly být z kategorie jemných, aby nepřehlušily delikátní chuť omelety:

■ Bylinky: Do rozšlehaných vajec zašlehejte 2–3 lžíce jemně nasekaných bylinek. Výborná je pažitka, estragon či kerblík, ale francouzskou omeletu můžete klidně počeštit třeba majoránkou nebo libečkem.

■ Sýr: Na konci druhého kroku přípravy posypte omeletu třemi zarovnanými lžícemi jemně strouhaného sýra typu ementál.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Buď mi něco uniká, nebo jsou v receptu zmiňované obrázky, které zde na webu chybí...
Obrazek uzivatele
Ja mam tiez problem s obrazkami, neviem ci som ich nenasla, ale k ziadnemu receptu som nevidela ziadne obrazky...
Obrazek uzivatele
ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut
Obrazek uzivatele
ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut
Obrazek uzivatele
Já si myslím, že to vzali z časopisu, kde skutečně obrázky byly - tady je asi nedali.
Obrazek uzivatele
Recept je z časopisu blesk pro ženy, včera jsem jej četl, obrázky mají minimální vypovídací hodnotu.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/05, str.56

Přidat komentář