Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit, frittaty, jak jim říkají Italové, mají spousty obměn, a navíc si vystačíte jen s jednou pánví. Umlčte hladovce!
Smažte opatrně
Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Nesmažte ji zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna. Stáhněte tedy plamen, jinak budou vespod připečené a uprostřed syrové.
Obměňujte
U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu. V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata. Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem. Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.
Omeleta pětkrát jinak
Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete. Variací na čínské menu dim sum jsou elegantní omeletové rolky plněné zeleninou. Nejedná se sice o frittaty v pravém slova smyslu, ale chuť zázvoru a česneku je dělá neodolatelnými. Frittatu se sušenými rajčaty a pancettou můžete také rozkrájet na menší kostky a podávat jako chuťovku na tapas party. Pikantní omeletu s paprikovým salámem a pálivou chilli papričkou ocení především muži. Dopřejte jim ji.