0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chcete večeřet rychle? Usmažte si vaječnou omeletu jako Italové

omeleta
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Obyčejná vaječná omeleta? Nenechte se mýlit, frittaty, jak jim říkají Italové, mají spousty obměn, a navíc si vystačíte jen s jednou pánví. Umlčte hladovce!

 

Smažte opatrně

Čerstvá vajíčka, dobrý sýr a pár dalších ingrediencí vám stačí na to, abyste se mohli královsky navečeřet. Frittata je vaječná omeleta, která se opéká spolu s dalšími přísadami. Nesmažte ji zprudka, oproti tenkým omeletám se peče mnohem déle (přibližně 10–15 minut) a pozvolna. Stáhněte tedy plamen, jinak budou vespod připečené a uprostřed syrové.

Obměňujte

U frittaty se fantazii meze nekladou. Zapékat ji můžete s bramborami i jinou pevnější zeleninou (například se zelenými fazolkami, brokolicí nebo se sladkým hráškem). Rozzáří ji nasekané bylinky (pažitka, řeřicha, bazalka, máta, petrželová nať) i listy čerstvého špenátu. V omeletě vám budou chutnat i drobná cherry nebo sušená rajčata. Obměnit můžete i sýry. Vhodný je například kozí sýr, feta, mozarella i parmazán. Provonět můžete omelety také klobásou nebo například uzeným lososem. Jedinou neměnnou ingrediencí jsou vejce.

Oeleta pětkrát jinak

Bazalková frittata vás omámí vůní bylinek. Představu o rychlé bezmasé večeři beze zbytku naplňuje frittata se špenátem. Vejce, smetana, sýr feta a mladý špenát – to je vše, co potřebujete. Variací na čínské menu dim sum jsou elegantní omeletové rolky plněné zeleninou. Nejedná se sice o frittaty v pravém slova smyslu, ale chuť zázvoru a česneku je dělá neodolatelnými. Frittatu se sušenými rajčaty a pancettou můžete také rozkrájet na menší kostky a podávat jako chuťovku na tapas party. Pikantní omeletu s paprikovým salámem a pálivou chilli papričkou ocení především muži. Dopřejte jim ji.

Připravila Jana Kopřivová

Související články

5 večeří: omelety z vajec
  • Tipy a triky

5 večeří: omelety z vajec

Celou kopu vajec nespotřebujete, přesto si raději udělejte pořádné zásoby – následující omelety jsou tak dobré, že si rodina vyžádá přídavek....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit