Francouzská omeleta

Francouzská omeleta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 708 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 0 g
Tuky 60 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Prozradíme vám tajemství té nejlehčí a nejnadýchanější. Chce to jen znát pár šikovných triků...

Suroviny

vejce 3 ks
co nejčerstvější, pokojové teploty
máslo 2 PL
parmazán 1 ČL
strouhaný najemno
sůl
pepř
1. Pánvičku rozehřejte na středním plameni. Vejce vyklepněte do misky a prošlehejte vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Do pánve vhoďte jeden kousek másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. K vejcím přidejte parmazán, osolte je, opepřete a vlijte do pánve.

2. Nechte vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrňte od okrajů pánve směrem ke středu (obrázek č. 1). Na pár vteřin je tak nechte a pak postup opakujte; ke konci můžete promíchávat rychleji, až získáte směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá (obrázek č. 2).

3. Pánví teď několikrát zatřeste, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Jestli chcete ‚brunetku‘, na chviličku prudce zvyšte plamen, aby spodní část získala tmavší barvu.

4. Pevně uchopte rukojeť a pánev nakloňte, aby omeleta sklouzla k jedné straně. Vedle mějte připravený talíř. Třetinu omelety přehrňte; při druhém přehrnutí už zabalenou lahůdku sesuňte na talíř. Ještě horkou ji potřete zbylým kouskem másla a okamžitě podávejte.

Ještě něco navíc:
Veškeré další přísady by měly být z kategorie jemných, aby nepřehlušily delikátní chuť omelety:

■ Bylinky: Do rozšlehaných vajec zašlehejte 2–3 lžíce jemně nasekaných bylinek. Výborná je pažitka, estragon či kerblík, ale francouzskou omeletu můžete klidně počeštit třeba majoránkou nebo libečkem.

■ Sýr: Na konci druhého kroku přípravy posypte omeletu třemi zarovnanými lžícemi jemně strouhaného sýra typu ementál.

Komentáře

Anonym

Buď mi něco uniká, nebo jsou v receptu zmiňované obrázky, které zde na webu chybí...

Anonym

Ja mam tiez problem s obrazkami, neviem ci som ich nenasla, ale k ziadnemu receptu som nevidela ziadne obrazky...

Anonym

ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut

Anonym

ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut

Anonym

Já si myslím, že to vzali z časopisu, kde skutečně obrázky byly - tady je asi nedali.

Anonym

Recept je z časopisu blesk pro ženy, včera jsem jej četl, obrázky mají minimální vypovídací hodnotu.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...

Obchod Apetit