Francouzská omeleta

Francouzská omeleta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 708 kcal
Bílkoviny 39 g
Cukr 0 g
Tuky 60 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Prozradíme vám tajemství té nejlehčí a nejnadýchanější. Chce to jen znát pár šikovných triků...

Suroviny

vejce 3 ks
co nejčerstvější, pokojové teploty
máslo 2 PL
parmazán 1 ČL
strouhaný najemno
sůl
pepř
1. Pánvičku rozehřejte na středním plameni. Vejce vyklepněte do misky a prošlehejte vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Do pánve vhoďte jeden kousek másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. K vejcím přidejte parmazán, osolte je, opepřete a vlijte do pánve.

2. Nechte vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrňte od okrajů pánve směrem ke středu (obrázek č. 1). Na pár vteřin je tak nechte a pak postup opakujte; ke konci můžete promíchávat rychleji, až získáte směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá (obrázek č. 2).

3. Pánví teď několikrát zatřeste, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Jestli chcete ‚brunetku‘, na chviličku prudce zvyšte plamen, aby spodní část získala tmavší barvu.

4. Pevně uchopte rukojeť a pánev nakloňte, aby omeleta sklouzla k jedné straně. Vedle mějte připravený talíř. Třetinu omelety přehrňte; při druhém přehrnutí už zabalenou lahůdku sesuňte na talíř. Ještě horkou ji potřete zbylým kouskem másla a okamžitě podávejte.

Ještě něco navíc:
Veškeré další přísady by měly být z kategorie jemných, aby nepřehlušily delikátní chuť omelety:

■ Bylinky: Do rozšlehaných vajec zašlehejte 2–3 lžíce jemně nasekaných bylinek. Výborná je pažitka, estragon či kerblík, ale francouzskou omeletu můžete klidně počeštit třeba majoránkou nebo libečkem.

■ Sýr: Na konci druhého kroku přípravy posypte omeletu třemi zarovnanými lžícemi jemně strouhaného sýra typu ementál.

Komentáře

Anonym

Buď mi něco uniká, nebo jsou v receptu zmiňované obrázky, které zde na webu chybí...

Anonym

Ja mam tiez problem s obrazkami, neviem ci som ich nenasla, ale k ziadnemu receptu som nevidela ziadne obrazky...

Anonym

ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut

Anonym

ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut

Anonym

Já si myslím, že to vzali z časopisu, kde skutečně obrázky byly - tady je asi nedali.

Anonym

Recept je z časopisu blesk pro ženy, včera jsem jej četl, obrázky mají minimální vypovídací hodnotu.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit