Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská omeleta
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 33
Do 15 minut Snadné 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 708 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 0 g
Tuky 60 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prozradíme vám tajemství té nejlehčí a nejnadýchanější francouzské omelety. Chce to jen znát pár šikovných triků... Jako příloha postačí čerstvá zelenina, nebo křupavá bageta s máslem, ty se k vaječné omeletě hodí nejvíce.

Související recepty

Suroviny

vejce 3 ks
co nejčerstvější, pokojové teploty
strouhaný najemno
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

Postup

1
Pánvičku rozehřejte na středním plameni. Vejce vyklepněte do misky a prošlehejte vidličkou, ale jen tak, aby se spojila. Do pánve vhoďte jeden kousek másla. Mělo by se zpěnit a šumět, ale nikoli zhnědnout. K vejcím přidejte parmazán, osolte je, opepřete a vlijte do pánve.
2
Nechte vajíčka několik vteřin lehce bublat a pak je dřevěnou vidličkou nebo vařečkou několikrát shrňte od okrajů pánve směrem ke středu (obrázek č. 1). Na pár vteřin je tak nechte a pak postup opakujte; ke konci můžete promíchávat rychleji, až získáte směs, v níž jsou vejce místy ještě polotekutá (obrázek č. 2).
3
Pánví teď několikrát zatřeste, a to pohybem dopředu a zpátky. Omeleta by se po ní měla lehce pohybovat a na povrchu být vláčná a vlhká. Jestli chcete ‚brunetku‘, na chviličku prudce zvyšte plamen, aby spodní část získala tmavší barvu.
4

Pevně uchopte rukojeť a pánev nakloňte, aby omeleta sklouzla k jedné straně. Vedle mějte připravený talíř. Třetinu omelety přehrňte; při druhém přehrnutí už zabalenou lahůdku sesuňte na talíř. Ještě horkou ji potřete zbylým kouskem másla a okamžitě podávejte.

NĚCO NAVÍC:
Veškeré další přísady by měly být z kategorie jemných, aby nepřehlušily delikátní chuť omelety:

  • Bylinky: Do rozšlehaných vajec zašlehejte 2–3 lžíce jemně nasekaných bylinek. Výborná je pažitka, estragon či kerblík, ale francouzskou omeletu můžete klidně počeštit třeba majoránkou nebo libečkem.
  • Sýr: Na konci druhého kroku přípravy posypte omeletu třemi zarovnanými lžícemi jemně strouhaného sýra typu ementál.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

02.09.2007 14:47
Recept se nachází v č.6/05, str.56
17.07.2007 10:50
Recept je z časopisu blesk pro ženy, včera jsem jej četl, obrázky mají minimální vypovídací hodnotu.
12.04.2006 09:15
Já si myslím, že to vzali z časopisu, kde skutečně obrázky byly - tady je asi nedali.
09.03.2006 09:04
Ja mam tiez problem s obrazkami, neviem ci som ich nenasla, ale k ziadnemu receptu som nevidela ziadne obrazky...
08.12.2006 00:08
ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut
08.12.2006 00:09
ja ty obrazky taky nevidim ale co se tyce francouzke omelety tak zakladem je ze jej ji treba srolovat,tak jak je vysvetleno se necha chvili na panvi az zacne tochu tuhnout ji preklopime na pul a na pul j ako bychom ji chteli srolovat.uvnitr ma byt tekuta ale detem spis chutna udelana,ja ji taky delam tak ze dam zvlast bilek ktery usleham do snehu,pridam trocha soli a vmicham opatrne zloutek,panev dobre rozehreji dam olej a vajickovou smes,kdyz vidim ze se omeleta hybe na panvi tak ji jenom onu a rychle ji dodelam .je to neco jineho ale vynikajiciho!tak dobrou chut
18.02.2006 18:57
Buď mi něco uniká, nebo jsou v receptu zmiňované obrázky, které zde na webu chybí...

Apetit magazín